Dési András: Az esély a centrum

Tapasztalt és türelmes. Van tekintélye, keresztülviszi az akaratát. Az éles helyzeteket kifinomultan kezeli. Akár így is szólhatna az eurózóna tagállamait tömörítő csoport, az Eurogroup vezetői posztjára kiírt álláshirdetés.

Az eddigi Mr. Euro, Jean-Claude Juncker ugyanis az év végén távozik posztjáról. A luxemburgi kormányfő már korábban jelezte, belefáradt a válságmenedzseri pozícióba. Jegyezzük meg, Junckerrel egy meggyőződéses európai államférfi és miniszterelnöki rekordtartó lép le a színről. A nagyhercegség kormányfői posztját 1995 januárja óta tölti be. Akkor Németország kancellárja Helmut Kohl, Franciaország államfője a néhai Francois Mitterrand volt.

Az Eurogoup élére gyorsan kellene megfelelő utódot találni. A vészhelyzet nem múlt el. Görögország csak némi oxigénhez jutott, Ciprus hamarosan a védőernyő alá kényszerül, Portugália és Spanyolország sem menekült még ki a viharzónából. Az európai bankfelügyelet sincs elrendezve.

A nyugat-európai sajtóból úgy tűnik, hogy az európai integráció motorját adó német–francia duó megállapodott: ezentúl felváltva és ők töltik be az Eurogroup elnöki tisztét. Most a legesélyesebbnek Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter tűnik. A kisebb eurózónás tagállamok azonban tartanak egy még nyomasztóbb Berlin–Párizs-hegemóniától. Az osztrákok azzal hozakodtak elő, hogy ne pénzügyminiszter, hanem kormányfő töltse be a fontos megbízatást. Alapvetően olyan személyiségre volna szükség, aki képes közvetíteni az eurózóna gazdag és szegény tagállamai között.

Akár megvalósul, akár nem a német–francia rotáció, egyértelmű: Berlin és Párizs elemi erővel igyekszik – legalábbis gazdasági-pénzügyi értelemben – még erőteljesebben a két- vagy többsebességű Európa felé nyomni az integrációt. A két hangadó főváros között ugyanakkor sok a vitás kérdés. A helyzetet bonyolítja, hogy Németországban jövőre választanak, Franciaországban a baloldal kormányoz az elkövetkező években.

Magyarország ugyan távol van az eurózóna-tagságtól, gazdasága viszont minden ízében kötődik a közös valutát használó belső körhöz. Érdekünk, hogy hazánk ne szakadjon le a centrumról, ahova például a közép-európai „bezzegország”, Szlovákia tart. Az elmúlt évek kettős beszéden alapuló, szabadságharcos retorikája és gyakorlata azonban sajnálatos módon a periféria felé sodorta az országot. Az unió következő költségvetéséről zajló vita, a kohéziós támogatások megőrzése, a 2013-ban esedékes közép-európai év kecsegtető alkalmat kínál arra, hogy Budapest szövetségeseket találjon a felzárkózáshoz. Az agrártámogatások kapcsán például éppen Franciaország lehet partner. Ahhoz, hogy partnernek is tekintsék a magyar kormányt, elengedhetetlen a megbízhatóság, a kiszámíthatóság. Az uniót temető fordulatokkal is fel kellene hagyni. A folyamatosan beszólogatókat ugyanis otthagyják. A periférián.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.