Uj Péter: Elhatár, nemhatár

„A labdarúgó maga türelmet kért, mondván ne várják tőle, hogy azonnal megváltja a világot.” (Leisztinger Tamás, az emblematikus diósgyőri lokálpatrióta, a DVTK tulajdonosa bemutatta Rudolf Gergelyt, a csapat új játékosát; 2012. szeptember)

„A 24 éves V. István Károly előzőleg félmeztelenre vetkőzött, hogy látható legyen a rátetovált horogkereszt, majd átlendült a kordonláncon” (MTI; 2012. december 3.)

Abba kéne hagyni végre a kettős beszédet, és az európai normákhoz igazodva Gangnam-táncolós flashmobot tartani konferenciázó megyei közgyűlési elnökökkel Török Gábor azori-szigeteki nyaralója előtt, amiért nem határolódott el Kövér Lászlótól, amiért az nem kért bocsánatot Mesterházy Attilától, amiért Orbán hallgatásával támogatta kvázi a partjelzőt agyonrúgdosó holland ifjúsági labdarúgókat, ezzel méltatlanná vált arra, hogy ne érje Gangnam-táncolós flashmob a háza elejét.

Hollandiában is addig pusztította az erkölcsöket az elmúlt nyolc év és a neoliberalizmus kart karba öltve, amíg régen ilyen nem volt; vagy ahogy mondani szokás, Hollandiában is addig volt jó, amíg Kádár élt. Meg amíg Fischer Pali tanította fröccsöt készíteni a De Meer stadion büféseit.

Gyöngyösi Márton kedvéért jegyezzük meg, hogy az Ajax emblematikus zsidó csapat, vagyis lépten-nyomon zsidó gyökerei vannak, ami nemzetbiztonsági kockázatilag kevéssé kóser, de sag schon, a tárgysorozatba sem vett ügynökmúlt sem egy matyóhímzés, bár azt legalább megbűnhődte már-e nép, ugye, ahogy a Nemzeti dalban kérdezi a kommunista őrült József Attila, de az ügynökmúlt és az ügynökjövendő összefüggéséről most ne is essék szó, mert a végén kettős beszéd lesz megint, a kettős beszéd meg szinte reflexszerű flashmobot hív elő, mintegy automatikusan kvázi, hogy például több százan próbálnak Gangnam-táncolás közben karlendítéssel bejutni az Országgyűlésbe félmeztelenül, hogy látszódjék a hátukra tetovált Bajnai Gordon, amint tisztességben megőszült exoxfordi közgazdászprofesszorokat és környezetvédőket darál a Köztársaság téri kazamatákban.

Örüljünk, hogy sikerült végre felülemelkedni a napi pártpolitikán. Azt is észre kell vennünk, hogy mintha az elhatárolódás mélyen európai és demokratikus kultúrája is kezdene gyökeret verni kompországban: az elmúlt két évben több mint kétszázezer honfitársunk határolódott el Magyarországtól, minden különösebb flashmob nélkül, és mint Moldova György a minap rámutatott, erről valahogy nem beszélnek jobboldalon.

Uj Péter
Uj Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.