Kriván Bence: Alibipolitika

Giró-Szász András szóvivő felmentette megbízóit és magát a kormányzati kommunikációs baklövések sorozatáért: A kormány tagjai hihetetlen teher alatt dolgoznak, és ezek a terhek teljesen természetesen sok esetben a szakmaiság irányába tolják el őket, a politikai logika kevésbé érvényesül. Továbbá az vesse rájuk az első követ... stb, stb.” – így folyt a védőbeszéd. Ám ha egy ember biztosan kivételnek számít a fenti megállapítás alól, az Varga Mihály. Tény, hogy teher alatt nő a pálma, de hogy ez az IMF-miniszter ázsióját illetően is igaz lenne, afelől komoly kétségek fogalmazódnak meg.

A hiteltárgyalások negligálásának indoklásakor egy-egy gikszer persze becsúszik, de ez nem Varga felkészületlenségének, hanem a számára idegen szerepkör rovására írható. Az „IMF nélkül sem áll meg az élet” című forintromboló kijelentés elhangzásáért sem Varga volt a felelős, noha e szavak az ő száját hagyták el, hanem – horribile dictu – a riporter, aki rossz kérdést tett fel. A kormánypárti hírtelevízióban aznap, még melegében exkluzíve elmagyarázhatta a miniszter, hogyan „vezették meg”. Varga azóta konferenciáról konferenciára jár. A pulpitusról ugyanis csak felolvasni kell a mantrát. A tévedés lehetősége minimális.

Varga és a felettesei tisztában vannak azzal, hogy az IMF nem borítja rájuk az asztalt, így bármilyen arcpirító kijelentéseket megengedhetnek maguknak akár valótlan nyugdíjcsökkentési követeléseket, akár „tarthatatlan és elfogadhatatlan” szociális megszorítási kényszert tulajdonítva a szervezetnek. Másokkal ellentétben az IMF nem fagylalt és nem nyal vissza, de azt nehezen tűri, hogy teljesen hülyének nézik. Ha tárgyalnia nem is, de egyeztetnie folyamatosan kell – kötelessége – a kormánnyal. S ahogy Varga is elismerte lapunknak, az ilyen informális megbeszélések ma is mindennaposak. Eredményük persze nulla. Ami most folyik, nevezetesen a növekedés alapjait hiányoló IMF-et és a háromszázalékos hiány mellett kardoskodó Európai Bizottságot összeugrasztani és rájuk kenni a saját kudarcunkat – gyermeteg vállalkozás, csak alibinek jó.

A kommunikációban tényleg zavar van. Mert mit tegyen a jámbor devizahiteles, akinek a kormányfő pénteken azt üzeni, árfolyamgátra fel, de azonnal, mert a forint olyanokat fog bucskázni a közeljövőben, hogy olyat nem látott még a több mint ezeréves államisága okán garantáltan megbízható adósságtörlesztő partnernek számító Magyarhon. Három napra rá az IMF-miniszter nyugalomra int, hiszen jövőre IMF nélkül is biztosan finanszírozható az ország adóssága. Azaz a forint, mint a cövek, úgy állja a spekulánsok rohamát. Sőt, az adósság még jobban fog csökkenni, mert Matolcsy György megálmodta, hogy jövőre 283,4 forint lesz az euróárfolyam. Se több, se kevesebb. Rogán Antal pedig azt mondja, a magyar kártyát játszottuk ki az IMF ellen. Csak arra vigyázzunk, a blöff nem magyar találmány, máshol is ismerik. És több mint ezer éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.