Tamás Gábor: Trágyaszag

Tragikomikus szakaszába érkezett az állami földbérletpályázat Fejér megyében: demonstrációk és önkényes földfoglaló akciók után most néhány fuvar birkatrágya tulajdonjoga körül bontakozott ki formátumos vita.

Az egyik nyertes földpályázó, Alcsút polgármestere, a miniszterelnök kedvelt futballakadémiájának elnöke – aki számos családtagjával közösen jóval több mint ezerhektáros olcsó földbérlethez jutott – saját eszközeivel elvitette a helyi juhász négy éve gyűjtögetett, komposztnak szánt anyagát. A károsult feljelentést tett, de a rendőrség elhajtotta, mint a legyet, a trágyára vonatkozó birtokjogát ugyanis nem tudta bizonyítani.

Bizonyára nem volt se vonalkód, se rendszám. Ezzel szemben a bérleti pályázatokból kisakkozott kistermelők minapi földfoglalási akciója nyomán gyorsan vizsgálódni kezdett a hatóság. Forma szerint joggal, de azt is meg kell kapargatni, vajon a kedvezményezett új bérlők milyen alapon kezdhették meg a területek művelését még az azokra vonatkozó hivatalos döntés megszületése előtt.

Hogy az állami földbérletek ügyében a döntést hozó hivatalok titkosított aktáiból nem a lóláb, hanem egy egész patarengeteg lóg ki, arról írtunk már eleget. Ám az önkényes földfoglalás több mint figyelemre méltó fejlemény. Magyarországon utoljára húsz éve nyúlt parasztember ehhez az eszközhöz. Akkor az elhúzódó kárpótlás és a szövetkezeti vagyon nevesítése miatt elégedetlen gazdákat hergelte fel (sikerrel) az egyébként kormányon lévő kisgazdapárt.

Az ország több pontján előbb csak demonstratív akciózás folyt, ám később néhol (például Újfehértón) csaknem tettlegességig fajult a karózó indulat. Az alapvető ok az volt, mint ma. A hatalomba kéredzkedő politika ígért valamit, aztán nem tartotta be. Erre az elégedetlenségre „rárepülhetnek” olyan kéretlen prókátorok is, akik csak nyerhetnek az ügyön, hiszen az indulat jól médiásítható. Végül azonban a demonstráló termelő ma is éppúgy magára marad, mint egykor a kárpótlással becsapott, a remélt földön tényleg termelni akaró gazdák többsége.

Akik most Kajászón egyszerre voltak hajlandók egyezkedni földügyekben egymással is meg a környékbeli nagyobb gazdaságokkal. Ekkor jött a hivatal, és húzta át ezt az egészet egyetlen piros vonallal.

Bizonyosra vehető, hogy a következő választás kulcstényezője lesz a birtokpolitika és az agrárszabályozás. Orbánék legutóbb azzal nyerték meg maguknak a vidéki embereket, hogy munkahelyteremtő új tulajdonszerkezetet alakítanak majd ki, az állami területeket kifejezetten a családi gazdálkodás szolgálatába állítják sok kedvezménnyel.

Hogy ez helyes-e vagy sem, arról az iparszerű és a kisgazdasági termelési szerkezet hívei sokat fognak még vitatkozni, de hogy itt legalább egymillió embert rettenetesen átvertek, az biztos. Két és fél év alatt ugyanis ők ebből az egészből semmit nem láttak. Ha minden úgy megy tovább, mint eddig, nem is fognak. Sőt még a trágyát is elvitethetik a helyi Döbrögik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.