Az ellenzék dolgárul...

Nem először fordul elő a magyar történelemben, hogy egy erős és dinamikus kormánypárt ellen az ellenzéknek össze kellene fognia. Ez nem mindig lehetetlen feladat. 1848 előtt az ellenzéken belüli eszmei és gyakorlati megosztottság ellenére például sikerült. Igaz, két év kellett hozzá – és nagy formátumú gondolkodók, a köz és a haza iránt elkötelezett művészek, tudósok, politikusok.

1844 végén a kormány energikus akciót indított, hogy többséget szerezzen a következő országgyűlésben. Ezt megakadályozandó, az ellenzéki vezérkar 1845 októberében elhatározta egy valamennyi liberális áramlat közös programjának kidolgozását.

Hat konferencia és számtalan magántalálkozó után, 1847 elején a Nemzeti Kör (elnöke gróf Teleki László) és a Pesti Kör (elnöke gróf Ráday Gedeon) egyesült, és megalakította a magyar történelem első modern politikai pártját, az Ellenzéki Kört. A liberális politikusok mellett a mintegy 800 tagot számláló körhöz tartozott szinte egészében a szellemi és gazdasági elit, költők, írók, orvosok, tudósok, könyvkiadók, gyárosok, színészek... 1847 március 15-én, az ellenzéki konferencia elfogadta a megfogalmazandó program elveit a Kossuth, Szemere és Eötvös által benyújtott tervezetek alapján.

Több hónapos előkészítő és egyeztető munka után Deák öntötte végleges formába az Ellenzéki Nyilatkozatot, melyet június 7-én hagyott jóvá az ellenzéki konferencia.

A nyilatkozat kiemelt témája az alkotmányosság törvényes biztosítékainak erősítése. Ilyen biztosítékok a parlament előtti kormányfelelősség bevezetése s egyszersmind az ausztriai tartományok alkotmányos alapra helyezése, a nyilvánosság a közélet minden ágában, a „szabad összejöhetés” és egyesülés joga és a sajtószabadság. Erre alapozva jelölték ki „a hon javára múlhatatlanul szükségesnek hitt tárgyak főbbjeit”. Ezek a következők voltak: 1. A közterhekbeni osztakozás, vagyis a mindenkire kötelező adózás. 2. A honpolgárok nem nemes osztályainak, mindenek előtt pedig a királyi városoknak és szabad kerületeknek, képviselet alapján, úgy törvényhozási, mint helyhatósági jogokban valóságos részesítése. 3. A törvény előtti egyenlőség. 4. Az úrbéri viszonyoknak kármentesítés mellett kötelező törvény általi megszüntetése. 5. Az ősiség eltörlésével a hitel és birtokszerzés biztosítása és a köznevelés oly irányba vezetése, hogy „hazánkfiai munkás polgárokká képeztessenek s ez által személyes függetlenségökre is támaszt nyerjenek”.

E dokumentumnak méltó helye lenne a Nemzeti alaptantervben. Már csak utolsó mondatai miatt is: „Károsnak, sőt veszélyesnek tartjuk, ha a kormány, önmaga is párttá alakulva, hatalmának szellemi és anyagi erejét arra használja, hogy a vélemények szabad és független nyilatkozata helyett, mindent előre helyeslő s majdnem feltétlenül hódoló többséget szerezzen; s alkotmányellenesnek nyilatkoztatjuk azon törekvést is, hogy a kormánynak csak azon esetben szolgáljon irányul a többség, ha az egy bizonyos párt nézeteinek s érdekeinek kedvező.”

Ezt egy évvel 1848 előtt írták. A nyilatkozat számos követelése a forradalomban törvénnyé és maradandó hatásúvá lett. Az forradalom volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.