Olvasói levél

Vannak, akik fintorognak attól, hogy vasárnap a Fidesz is csatlakozik a neonácik elleni tüntetéshez. Én nem értek velük egyet. Nagyon örülök annak, hogy a kormány kiáll a demokratikus erők mellé, hogy nemet mondjon a politikai szélsőségesekre ezen a fontos rendezvényen.

Nagyon helyes, hogy vasárnap Rogán Antal is beszédet fog mondani. Nagyon fontos, hogy sok Fidesz-szimpatizáns is kijöjjön, hiszen a politikai szélsőségeseket csak együtt, közösen tudjuk megfékezni, megállítani. Nagyon tetszett nekem az is, hogy a kormány átadta a teljes kormánynévsort a nyilasoknak, és azt mondta: Tessék, itt vannak a kormány zsidó tagjai. Nagyon jó lépés volt ez. És a politikai szélsőségesekkel szemben teljesen egyértelműen partnernek tudom és akarom elfogadni a kormányoldalt is.

Remélem, vasárnap egy eddig még soha nem látott hatalmas tömeg jön el 15 órára a Parlament elé, és politikai oldaltól függetlenül együtt mondunk nemet a politikai szélsőségesekre. Csakhogy a vasárnap után hétfő jön. És bár nem tudom vitatni, hogy a vasárnap nagyon fontos lesz, de úgy gondolom, hogy a hétfők mindig fontosabbak. Mert lehet vasárnap szép és tiszteletre méltó szavakat elmondani, de ha hétfőn nincsenek mögöttük tettek, akkor az egész értékét veszti. Akkor a vasárnap csak egy szívnek kedves, de alapvetően haszontalan dolog volt.

Azt szeretném, ha a hétfő aktívabb lenne a vasárnapnál. Azt szeretném, ha hétfőn is megmaradna a politikai szélsőségesekkel szemben a nemzeti egysége a politikának. Ha minden parlamenti és parlamenten kívüli párt aktívan tenne azért, hogy a Jobbikot fel lehessen számolni. Nincs mese, ha nem tesznek meg mindent azért, hogy betiltsák ezt a söpredéket, csak maszatolás történik.

És nagyon örülnék annak, ha hétfőn a Fidesz magába nézve kezdeményezné, hogy a nyilasok példaképei, Szabó Dezső, Nyirő József, Wass Albert kerüljenek ki a nemzeti tantervből. Vissza helyettük Csukást, Márait, Bibót, és teret Rejtőnek. Nagyon szeretném, ha a kormány hétfőn elkezdene intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy a közterekről eltűnjenek a Horthy-szobrok, hogy a tömeggyilkosságokért, jogfosztásokért felelős kormányzóról sehol ne lehessen utcát elnevezni.

Hogy azonnal vonják vissza azon intézkedésüket, hogy a zsidótörvények egyik atyjának tekinthető Prohászka Ottokárnak szobrokat állítanak, utcákat nevezzenek el róla. És nagyon várom, hogy a Fidesz a Fővárosi Közgyűlésben már hétfőn elkezd azért dolgozni, hogy a nyilasoknak adományozott színházat visszavegyék a főváros számára. És talán hétfőn ideje lenne bocsánatot kérni majd azért, hogy a 2006-os zavargásokban részt vevő nácik ítéleteit megsemmisítették és visszavonták.

Az egyértelmű antifasiszta politika ne vasárnapra koncentrálódjon, hanem hassa át hétköznapjainkat. Közösen és valódi elszántsággal zárjuk örökre politikai karanténba a politikai szélsőségeseket. Ott kell lennünk fanyalgás nélkül mindnyájunknak vasárnap. De ott kell lennünk hétfőn is. A hétfők teszik hitelessé a vasárnapokat.

Rózsa Mihály

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.