Kígyótojás

Kétezer-héttől a magyar Országgyűlésben napirend előtt számos alkalommal hivatkoztam Bergman halhatatlan filmjére, a Kígyótojásra. A lappangó veszélyre akartam felhívni a figyelmet. Arra a veszélyre, ami Hitlert hatalomra juttatta. Demokratikus választások eredményeként. A weimarizálódásra, amiről Antall József már a kilencvenes évek elején, a Csurka-jelenség idején sokszor beszélt. Sem a kilencvenes, sem a kétezres években sem a filmnek, sem a jelenségnek nem volt érdemi visszhangja. Sajnos e hét hétfőjén a veszély valósággá vált, a tojás kikelt, nem csirke, hanem kígyó lett belőle.

A kígyó ott ül a parlamentben. Jobbik a neve. Felnőtt, ivarérett magyar polgárok döntöttek úgy, hogy a náciknak a parlamentben a helyük.

Mi, nem nácik, mit tegyünk most? Akik a legtöbbet tehetnek, a parlamentben ülnek.

Egyetlen képviselő se vállaljon közösséget a nácikkal. Amíg a Jobbik a parlamentben ül, oda tisztességes magyar be ne tegye a lábát. Ne hivatkozzon arra, hogy őt a választói küldték oda. Ha ez a kétsége, akkor adja vissza a mandátumát. Ugyanis nem azért küldték oda, hogy nácikkal parolázzon. Merthogy mától ezt teszi, ha egy levegőt szív velük.

A Fidesz – kormányzópártként –mint a kivonulásban a leggyakorlottabb, álljon az élre. Ők önérzetesen kivonultak 1990. június negyedikén, amikor Szabad György házelnök egyperces néma felállásra szólította a képviselőket. Kivonultak, később be sem jöttek, amikor a Magyar Köztársaság miniszterelnöke felszólalt a parlamentben. Elhatárolódtak Trianontól és elhatárolódtak Gyurcsánytól. De tegnap bent maradtak. A házelnök, aki szocialista képviselőket rendszeresen ki akar vezettetni a teremből, mélyen hallgatott. Talán ma megszólal. A kormány képviselője feltételes módban, ímmel-ámmal, gyakorlatilag sehogy sem utasította vissza a nyílt színi zsidózást. A nem elutasítás egyenlő az elfogadással. Egy esetleges megkésett nyilatkozat (ahogy ez meg is történt) vagy közlemény már nem elég. Ennél riasztóbb, tragikusabb a helyzet. Ha a képviselők jelenlétükkel eltűrik a nácikat a magyar parlamentben, akkor választóik határolódjanak el tőlük. Akkor kell az élőlánc a parlament köré. A ház becsületét kell megvédeni az odaválasztott bármelyik párthoz tartozó képviselőktől. Egyébként jön a megérdemelt kollektív bűnösség.

A kígyó kikelt a tojásból. Most még csak fenyeget, de nemsokára ölni fog. Előbb csak szóval, később már tettel.

Ha hagyják!

Ha hagyjuk!

A szerző volt országgyűlési képviselő (MDF)

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.