Konszolidált Tarlós

Saját logikáját követve Tarlós István főpolgármesternek le kellene mondania, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén elfogadja a városvezető fizetésének jelentős megemeléséről szóló javaslatot. Az óbudai társak közül áthozott főjegyző ugyanis az új önkormányzati törvényre hivatkozva meghökkentő mértékű fizetésemelést kér Tarlósnak és helyetteseinek.

Teheti. Az Orbán-kabinet az önkormányzatok adósságkonszolidációja mellett, úgy tűnik, a polgármesterek pénzügyi helyzetét is egyensúlyba kívánta hozni. A Matolcsy egy-kettő-három-stb. csomag a kontrasztos háttér. A kegyes osztogatásban különleges helyet kapott Budapest első embere, akivel annyi mindent lenyelettek már. S majd még. Tarlós István eddig bruttó 671 ezret keresett, amit havi kétszázezer forint költségátalánnyal toldottak meg. Jövő januártól azonban Budapest főpolgármesterének a törvény szerint miniszteri fizetés jár. Csupán az alapilletménye 602 940 forint lesz, amelyre további háromszázezer forint illetménykiegészítés és csaknem négyszázezer forint vezetői pótlék rakódik. Így összesen havi bruttó 1,3 millió forint illeti majd meg. (Hála az egykulcsos adórendszernek, nem is vész el belőle sok.)

-
FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

S még nincs vége. Az illetmény 15 százalékában meghatározott összegű költségtérítés is jár neki, cirka kétszázezer havonta pluszban. Mivel Tarlós nyugdíjas, további 246 ezret kap nyugellátás címén. Mindezt teljesen jogszerűen. De emlékezzünk csak: jogszerűen osztogatott százmilliókat prémiumként Várszegi Gyula, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgatója is. Tarlós István sem vitatta a kifizetések jogosságát, sőt állította, hogy perek fakadtak volna a kifizetések elmulasztásából, ugyanakkor politikai szempontból rendkívül időszerűtlennek tartotta a csődközelben lévő cég vezetőjének döntését, és elfogadta a vezérigazgató lemondását.

Vajh a sajátját visszautasítaná? Igaz, ő nem osztja, hanem kapja. A többi viszont ugyanaz. Budapest szintén a csőd szélén billeg. A város fizetésképtelensége érintésközelbe került. A kormány egy fillért se ad a széthulló, 73 milliárdos hiányt görgető BKV-nak, viszont megadóztatja a fővárosnak eleddig szép osztalékot fizető közműveket, az oktatási intézményeknek adott normatívánál is többet von el, de a többi forrásból is kevesebb marad. Budapest már kötelező feladatait is alig tudja ellátni. A főjegyző pedig a törvény alapján azt kéri a Fővárosi Közgyűléstől, vállaljon kötelezettséget az illetmények és költségtérítések pénzügyi fedezetére. Akkor most ki a fékevesztett?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.