Lencsés Károly: Élőlánc

Másodjára is mintha árnyékra vetődött volna Gyurcsány Ferenc, aki azért hirdetett tegnap az Országgyűlés épülete köré élőláncot, hogy tiltakozzon a választási eljárási törvény elfogadása, különösen az előzetes regisztráció bevezetése ellen. Egy héttel korábban is próbálkozott, de a tervezet feletti végszavazást elnapolták. Az utolsó pillanatban most szintén ez történt, szóval a volt kormányfő hétfőn látszólag megint elvétette.

Ahogy látszólag mindazok melléfognak, akik a Fidesz kreálta új választási rendszernek csak egy-egy vitatható pontját emelik ki, hiszen annak minden elemére található valahol példa. Minden szúrás elvileg védhető. Legyen egyetlen forduló? Szerezhessen egy párt kétharmados többséget a voksok harmadával? Korlátozza törvény a kampányt? Kössék feliratkozáshoz a választójog gyakorlását? A jogállamiságtól egyik sem idegen.

Csakhogy Magyarországon több mint húsz éve kialakítottak egy szisztémát, ami hat alkalommal a gyakorlatban bizonyította, hogy jó kompromisszum: mindig volt kormányzóképes erő, s jutott megfelelő – ha nem is mindig arányos – képviselet az ellenzéknek. A Fidesz ezt az 1989-es konszenzust felrúgta. Amivel csak az egyik baj, hogy erről senkivel nem próbált megállapodni.

Legyen kisebb a parlament? – minden párt ezt akarta. De hogy miként rajzolják át a választókerületeket, vagy az egyes voksok alapján hogyan osszák el a mandátumokat, arról beszélni kellett volna. A határon túli magyarok választójogáról, a kampány szabályairól, az előzetes regisztrációról is.

A Fidesz azonban inkább a saját képére formálta a rendszert, amelynek egyes elemei – talán a regisztrációt kivéve, ami a választójog szellemében alkotmányellenes korlátozást jelenthet – nehezen támadhatók. Az egész elfogadhatatlan. Például azért, mert a választókerületek határainak megváltoztatása során – ami a körzetek lakosságszámában mutatkozó jelentős különbségek miatt elkerülhetetlen volt – gátlástalanul a jobboldal érdekeit érvényesítették. De minden egyes kis részletszabály ezt teszi.

Az egyetlen forduló bevezetésével az ellenzéket annak a lehetőségétől is megfosztották, hogy a tényleges támogatottság ismeretében egymás javára visszaléphessenek – 1998-ban a Fidesz enélkül nem nyert volna –, az egyéni mandátumok arányának a listás helyek rovására történt növelése, illetve a nyertest is jutalmazó kompenzáció pedig oda vezet, hogy a győztes 2014-ben szinte mindent visz. A voksok alig több mint harmadával megszerezheti akár a kétharmadot is.

A kampány korlátozása vagy az előzetes feliratkozás bevezetése csak betetőzése egy folyamatnak, bár azzal egy irányba húz. Aki kizárólag ezekről beszél, mintha árnyékra vetődne. De jó irányba mozdul. Igaz, a választási eljárási szabályokat még nem fogadták el, de bizonyos, hogy azokról is sarkalatos törvény rendelkezik hamarosan.

És ezzel szándék szerint zárttá válik a Fidesz rendszere. Egy élő lánccá. Ennyiben volt telitalálat a tüntetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.