A demokrácia lakmuszpapírja

Kevés demokratikusan választott európai vezető bír nagyobb politikai befolyással, mint Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor és pártja, a Fidesz. Ahogyan azonban hatalmával élt az elmúlt két évben, az Európa-szerte sokak homlokát összeráncolta.

És itt nem csak vezetési stílusáról van szó.

Nem csak arról, hogy valaki szereti vagy elutasítja a jelenlegi kormány politikai platformját.

Nem is csak a kormány és a parlament által elfogadott egyes törvényekről és döntésekről, melyek közül nem egy mélyen megosztotta Magyarországot, és tiltakozást váltott ki Brüsszelben és máshol egyaránt.

Az igazi kérdés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szavai és tettei milyen célt szolgálnak. Hová vezet mindez?

A Magyarországról érkező hírek egy része az elmúlt hónapokban, években riasztó jelleget öltött.

A zsidók helyzete egy országban tekinthető akár szeizmográfnak is. Mi különösen érzékenyek vagyunk a nacionalista és soviniszta tendenciákra.

A zsidók gyakran szenvedtek, amikor politikai vezetők etnikai törésvonalak mentén kezdték meghatározni népüket és szorították partvonalra a kisebbségi csoportokat. Ilyen helyzetekben nagyon sokszor a zsidókra, mint „idegenekre” kezdtek tekinteni az országhoz hű polgárok helyett. Terjedő antiszemitizmus, sőt pogromok lettek ezeknek a folyamatoknak gyakran elkerülhetetlen következményei.

Az év elején a 89 éves volt főrabbit, Schweitzer Józsefet érte lakása közelében Budapest belvárosában inzultus, amikor egy férfi szitkozódva azt üvöltötte felé: „utálok minden zsidót.”

Tavaly Budapest főpolgármestere – a miniszterelnök pártjának jelöltje – egy szélsőségesen nacionalista igazgatót és egy közismerten antiszemita intendánst nevezett ki az Új Színház élére. A miniszterelnök elutasította, hogy beavatkozzon.

Mindeközben egyenruhába öltözött csoportok masíroznak Magyarország-szerte városok főutcáin fáklyákkal a kezükben. Nem véletlen, hogy az uniformisukon viselt jelképek Szálasi Ferenc Nyilaskeresztes Pártjának fasiszta szimbólumaira emlékeztetnek. Az általuk éltetett ideológiát, melyről sokan azt hitték, már a múlté, a szélsőséges Jobbik mozgalom és szövetségesei tűzik zászlaikra.

Eltolódni látszik a politika epicentruma Magyarországon, annak ellenére, hogy a Jobbik az ellenzék táborát erősíti. Közben úgy tűnik, a Jobbik ideológiájának egyes elemei termőtalajra hullottak a politika fő áramában is.

Míg a zsidók a gyűlöletideológiák „természetes” célpontjainak tekinthetőek, addig a romák helyzete ma Magyarországon még rosszabb.

Nemcsak hasonló utálat és kollektív megaláztatás jut a „bűnözőkként” megbélyegzett roma kisebbségnek, de közéjük tartozó ártatlan emberek szinte folyamatosan válnak zaklatás és erőszakos támadások áldozataivá.

És ami ennél is rosszabb, hogy ezek a fejlemények nagyon kevés embert aggasztanak a kormányban.

Ezzel szemben néhány nappal ezelőtt került nyilvánosságra, hogy Magyarország norvégiai nagykövete, volt külügyminisztere, Jeszenszky Géza egy egyetemi jegyzetében azt írta: „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”. Ne finomkodjunk a szavakkal: botrány, hogy egy demokratikusan választott kormány képviselője ilyen abszurd nézeteket vall egy etnikai közösségről, mely évszázadok óta országában él.

A szélsőséges gárdisták, akik romák által sűrűn lakott falvakban és városokban masíroznak, Jeszenszky szavait biztatásnak is vehetik. Ezt az embert azonnal el kellett volna távolítania posztjáról a kormánynak, de a kormány ehelyett igen erélytelenül reagált. Más országokban egy ilyen incidenst határozott vezetői reakció követte volna. Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök vagy nem tud, vagy nem akar ilyen döntést meghozni.

A liberális demokráciák egyik alapvető tétele, hogy védik a kisebbségek jogait. A kormányok pedig hatalmukat arra használják fel, hogy megóvják állampolgáraikat, függetlenül azok politikai, etnikai vagy vallási hovatartozásától.

Eljött az ideje, hogy a miniszterelnök világosan állást foglaljon a nacionalistákkal és szélsőségesekkel szemben, akik szeretnék felszámolni a liberális demokráciát. Orbán Viktornak nemcsak hogy hangosan és határozottan fel kell szólalnia azokkal szemben, akik a romákkal, zsidókkal és más kisebbségekkel szemben agitálnak, hanem hatékony intézkedéseket kell tennie megfékezésük érdekében.

Az oslói magyar nagykövet menesztése erős jelzést küldene arra, hogy a romaellenes szólamokat nem fogja tolerálni a kormány. Egy másik ilyen üzenet lenne a megfelelő fellépés a romákat megfélemlítő szélsőségesek jelentette fenyegetéssel szemben.

A kisebbségek védelme a magyar demokrácia lakmuszpapírja.

Két évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök erős mandátumot kapott az emberektől, akik kétharmados többséget szavaztak koalíciójának a parlamentben. Most neki kell nemcsak szavakkal, de cselekedeteivel is bizonyítania, hogy képes javítani a magyar társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak sorsán.

Bízom benne, hogy lesz elég ereje és bátorsága szembeszállni ezekkel a kihívásokkal, nemcsak kiváló polgárai, de nagyanyám szülőföldje, Magyarország egészének érdekében.

A szerző a Zsidó Világkongresszus elnöke

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.