Zaccban a kalózok

Az elénk öntött kávézaccból jól kivehető, hogy kalózok trappolnak át hazánk földjén, és kiégett tarlóvá változtatják hajdan dúsan termő tájait. Nincs szó megszemélyesítésről, holmi metaforáról, bár Matolcsy úr igyekszik ezt a pénzügyi spekuláció világára korlátozni. Ennél többről van szó.

A nagy, nemzetközi méretekben szőtt háló először a függés kisebb darabjaiból áll össze, az általa emlegetett kalózok mohósága helyi szinteken érhető tetten. Vertikális függés, alá-fölé rendeltség lép minden eldugott szegletben az eddigi horizontális viszonyrendszer helyére, a lokális autonómia terepe szűkül, a kalózok rátermettségén, mohóságán múlik, mennyire.

Be kell bizonyítaniuk, hogy rálátásuk, a nagyobb léptékben való gondolkodás és az erő alkalmassá teszi őket arra, hogy kialakíthassák, berendezhessék azt a Magyarországot, amely nélkülük eddig felesleges beruházásokra szórta a pénzt, diszfunkcionálisan működött, kontraszelektált, kóros zárványokat táplált, provincializmusa megakadályozta a fejlődést.

A kistérségek birtokbavétele, önállóságuk megcsapolása, a központosítás intézményeinek szaporodása szintén egyfajta globalizmus hírnöke – amennyiben helyben szinte semmi sem dőlhet el. Most nem mobil posták, szárnyvonalak, alsó tagozatok szűnnek meg, hanem azok a kis hatalmi központok, amelyeknek kénytelen-kelletlen dűlőre kellett jutniuk helyi ügyekben, mert döntéseik után a szomszédok szemébe kellett nézniük.

Mások, másutt, máshogy alakítják majd környezetüket, befolyásuk még az eddiginél is kisebb lesz.Bizonyos szempontból így könnyebb az átalakítás, a racionalizálás, hiszen a hosszadalmas egyezkedéseket ukázok váltják fel, a siker inkább a spekulációk minőségén múlik. Számolni kell viszont azzal, hogy a kisebb körletekben könnyen nézhetik kalózoknak a földeket igazságtalanul birtokba vevő gazdákat, az odaejtőernyőzött hivatalnokot, a tanári kar és a szülők által nem kívánt iskolaigazgatót. Így aztán a saját bőrükön tapasztalt világ könnyen elfogadtat velük kificamított teóriákat, összeesküvés-elméleteket még azoktól is, akik éppen maguk teremtik a kiszolgáltatottságot.

A gazdasági miniszter, egy ember, aki még egyetlen számot sem talált el, most trendfordulót emleget: egykettőre Kelet-Európa kis tigrisei leszünk. Csapongó képzelete és elméletei különösen termékeny talajra hullanak akkor, amikor túllép a „helyi kalózokon”, és a nemzetközi piacok moguljait leplezi le. Szerinte a pénzvilág kalózai tartják magasan a magyar állampapírok hozamát, az ő érdekük szüli a sok rossz hírt Magyarországról, a „londoni elemzők” függetlenséget álcázó dolgozatai tartják nyomás alatt a magyar piacot.

Matolcsy bevett szokása, hogy egy könyvélményét osztja meg olvasóival, majd egy merész ugrással a legkülönbözőbb, hazánkat ért kalóztámadásokról tudósít. Ahogy korábban az adósságspirált, most a növekedésre való képtelenséget lovagolják meg szerinte a spekulánsok – nekik az a jó, ami nekünk rossz. A gazdaságból érkező adatok valóban borúsak, a számok minduntalan mást mondanak, mint Matolcsy, aki tavaly még másfél százalékos növekedésről beszélt.

Az ugyanekkora csökkenés nála most a recessziótól való elrugaszkodás első lépcsője, az Európai Bizottság pedig fegyvertársa, Kósa Lajos szerint kávézaccból olvassa ki kevésbé rózsás prognózisát. A helyi viszonyok változásának és a miniszter úr elméletének nincs sok közük egymáshoz. Csupán annyi, hogy ott is túl sok a kalóz, ahol nem is számítunk rá. Meg a zacc.

FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.