Munkaalapú üzlet

Semmi okunk rá, hogy a baltás gyilkos ügye nyomán átmenetileg befulladt azeri projekt felett búslakodjunk. Mint a Hír TV-ből nemrég megtudhattuk, olvadni kezdett valahára a „Gyurcsány terroristázása után befagyott” arab–magyar viszony, s a hét elején, ha még csak zölden is, de megjelent a fán a kabinet keleti nyitásának első gyümölcse.

Kétnapos gazdasági fórumon tártunk 16 országból 200 arab és ugyanennyi magyar üzletember elé kilencven befektetési lehetőséget. A számok varázslatosak, a tervek nagyra törőek: 1,97 milliárd eurót lát máris a határon a kabinet. Öröm minden fillérnyi külföldi tőke, amely segíti a munkaalapú társadalmat. Biztató, hogy az egyik katari úr is úgy látja, véget ért a brókervilág, és a termelők új korszaka következik. Ahogy mondta a kormányfő: összeköt minket, hogy kultúraépítő népek vagyunk.

Ha még csak az ismerkedés szintjén is. Mert az autóipari beruházásokkal, a mezőgazdasági vegyes vállalatokkal, a gáz- és olajipari együttműködéssel, a napenergiával, a zöld mezőgazdasággal, a vízgazdálkodással és víztisztítással, a baromfi-, szarvasmarha- és juhtenyésztéssel, az erdőgazdálkodással, a klinikai orvosi ellátással, a kórházi informatikai rendszerek fejlesztésével (magyar tudás és tapasztalat!) még várni kell. Az arab oldalról emlegetett „4000 milliárd dolláros külkereskedelmi és beruházási volumen” még csak vágy.

Ám akadt késztermék is: a kilencven magyar ajánlat harmada. Eladó például a budapesti Soho Butik Hotel (12 millió euró), a Hotel Karos Spa (22 millió euró), a tatai piarista rendház (3,7 millió euró), a sármelléki repülőtér (7 millió euró), a veszprémi repülőtér fejlesztése (24 millió euró). Itt van a főváros XV. kerületébe tervezett 26 hektáros több mint ötlet Budapestwood („amerikai stílusú, mozi tematikájú kereskedelmi és élménypark, szállodával, London, Róma, Párizs, New York, az arab és a mediterrán világ megelevenedett utcáival” – 354millió euró), az Overdose Lovasközpont terve Gyenesdiáson (szállodákkal, versenypályával, kiállítási központtal, állatorvosi létesítményekkel – 100 millió euró).

Tökéletes! Nem hibába gyakorolta a házalást egy héttel korábban Kuvaitban Szijjártó Péter a „valódi magyar örökség és befektetési lehetőség részeként tizenegy, gazdag családok által két-háromszáz évvel ezelőtt felhúzott, nagy történelmi építménnyel, kastéllyal”. A magyar föld magában nem eladó, de azzal, ami rajta van, vigyék.

Ahogy a magyar nép legfőbb elfoglaltsága is az Eladó táblák gyártása. Tele velük az ország. Eladó a fél Dunakanyar, a fél Balaton. Minden. A kormányfőnek van igaza: üzletre szükség van, mert valamiből élni kell. Ha már a munkaalap nem működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.