Mi lehet más?

Három dologban volt konszenzus Magyarországon 1956-ban: nemzeti önrendelkezés (függetlenség) kell, elég volt az egypártrendszerből, a kizsákmányolást és a tőke önérdekét korlátozó társadalmi rendre van szükség. Ha jól rémlik, 1989–90 is nagyjából erről szólt. Hogyan juthattunk odáig, hogy most megint ezekhez az alapokhoz kell visszatérni?

Sokféle válaszkísérlet nyilvánosságot kapott az elmúlt hetekben az LMP előtt álló dilemmáról, csak éppen arról nem esett szó, ami miatt a párt 2009-ben létrejött, és amiért ezt a nevet választotta. Nem került elő, hogy mi volt az a sajátos magyar út, amelyet az ország 1990 és 2010 között bejárt, és amely a kétharmadhoz meg a Fidesz féktelen, mégis inkompetens kormányzásához vezetett.

Nem esett szó a nómenklatúraburzsoázia regionális viszonylatban példátlanul eredményes „átmeneteléről”, amelynek során – nemcsak a jobboldal, hanem például Szalai Erzsébet szerint is – a politikai beágyazottságot szinte veszteség nélkül sikerült gazdasági pozíciókra váltani. A külföldi tőke megint csak régiós minta nélküli térnyeréséről és az állami tulajdon hasonló mértékű visszaszorulásáról, amellyel az adott pillanatban a teljes (Orbán Viktort, Matolcsy Györgyöt és Martonyi Jánost is magában foglaló) rendszerváltó elitünk egyetértett.

Meg arról, hogy az akkor létrehozott gazdasági modell tartósan kudarcos a munkahelyteremtésben, illetve a környezeti, pénzügyi és humán szempontból egyaránt fenntartható fejlődés megteremtésében. Sőt arról sem, hogy a Fidesz győzelme (sem 1998-ban, sem 2010-ben) nem hozott struktúraváltást, hanem csak a régi mellé (fölé?) egy új klientúrát, viszont minden mást változatlanul megőrzött. És egészen az LMP debütálásáig senki sem lépett föl azzal az eretnek gondolattal, hogy önmagában a kulturális jobb- és baloldalhoz kötődő holdudvarok váltakozásától nem is fog megváltozni semmi.

A bázisdemokratikus – tehát politikai kérdésekről nyílt viták után, szavazások útján döntő – LMP-ben teljes az egyetértés abban, hogy az Orbán-kormányt le kell váltani, és szinte teljes abban is, hogy erre most csak egy olyan koalíciónak van esélye, amely jobboldali szavazók számára is kínál azonosulási lehetőséget, ehhez viszont a baloldalt is önreflexióra, a politizálás lényegét érintő reformra kell késztetni. Arról viszont sokféleképpen gondolkoznak, hogy mindezért mit kell tennie az ökopártnak. Ha teljesen elutasítják az együttműködést az Együtt 2014-gyel, Orbán hatalomban tartását segíthetik.

Ha felolvadnak a Bajnai-féle szövetségben, azoknak a kiábrándult jobboldaliaknak egy részét tarthatják távol, akik nélkül pedig nem lehet alkotmányozó többséget teremteni. Akik a legelszántabban ellenzik az Együtt-opciót, azok nem a Fidesz felé akarnak szabad vegyértéket kialakítani, hanem ellenkezőleg: nekik Bajnai (Mesterházy, Gyurcsány) nem eléggé baloldali. A zöldek számára most olyan a pálya, hogy győzni látszólag szinte lehetetlen, és még szépen veszíteni sem könnyű. Az LMP eddigi története éppen ilyen kihívásokról szól: annak a tételnek a bizonyítási kísérletéről, hogy olykor a lehetetlen is lehetséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.