Tűzfalakon át

Embedded, vagyis beágyazott – ezt a kifejezést az Irak elleni 2003-as amerikai–brit invázió óta ismerte meg a világ. Ahogy a kiválasztott újságírók testközelből követhették a Bagdad felé nyomuló csapatokat, úgy figyelhette meg 2010-ben Paula Broadwell, hogyan irányítja David Petraeus tábornok az afganisztáni hadműveleteket. Az egy éven át tartó beágyazottság később a szó szoros értelmében is megvalósult. A négycsillagos tábornoknak viszonya lett tavaly megjelent életrajzának szerzőjével. Az amerikai lapok szerint az aszkéta életmódot folytató Petraeust lenyűgözte az ifjú hölgy intelligenciája, megjelenése. Meg fitneszmegszállottsága. Kabulban versenyt is futottak.

Petraeus tavaly szeptemberben vette át a CIA irányítását. A viszonya Broadwell-lel időközben véget ért, a tartalékos tiszt és kutatónő azonban rendszeresen bejárt a kémfőnökhöz. Aki korántsem olyan önsanyargató szerzetes. Kiderült, hogy korábban egy másik nővel is volt – állítólag plátói – viszonya. Broadwell erről másként gondolkodott: fenyegető mailekkel kezdte bombázni „vetélytársnőjét”, aki viszont feldobta a féltékeny zaklatót az FBI-nál. A szövetségiek már nyár óta tudtak mindent, de valószínűleg az elnökválasztás miatt jegelték az ügyet. Miután eldőlt, hogy Barack Obama marad a washingtoni Fehér Ház lakója, Petraeus benyújtotta a lemondását. Amerika ünnepelt hőséből egy csapásra bukott ember lett.

A szappanopera-szerű történet kapcsán Jay Leno, a híres tévés műsorvezető joggal süthette el a poént: ha a kémfőnök képtelen titokban tartani félrelépéseit, akkor ott nagy baj van. A négycsillagos tábornok lemondása Obamát is kínos helyzetbe hozta. Hillary Clinton és Leon Panetta valószínű távozásával nem elég, hogy a külügyi és a védelmi tárca élére kell megfelelő utódot találnia, kereshet újabb CIA-igazgatót is.

David Petraeus és Paula Broadwell

A kémszervezet amúgy is benne van a slamasztikában. Washingtonban egyre több törvényhozó firtatja, hogy a CIA-t milyen felelősség terheli a bengázi amerikai konzulátus elleni szeptemberi támadásért, amelyben több diplomata, köztük a nagykövet is életét vesztette. Petraeus a CIA vezetőjeként azt hangoztatta, a konzulátus ellen spontán akció indult. Ennek ellentmond, hogy a líbiai városban, a Kadhafi-rezsim bukását hozó felkelés fellegvárában, a konzulátustól nem messze komoly CIA-kirendeltség működött. Itt állítólag gyanús fegyvereseket is őriztek, s a roham célja a foglyok kiszabadítása volt.

A CIA nem csak terepmunkát végez. Az interneten, a virtuális térben is folyik a hadviselés, miközben a dróncsapásokkal is folytatják Amerika ellenségeinek likvidálását. Petraeus vesztét azonban nem egy rosszul sikerült csapás, sok járulékos veszteséggel, ártatlan civilek halálával járó művelet okozta. A kiberháborút saját postafiókjaiban vesztette el. A beágyazottat azokba is beengedte. Bizonyos érzések minden tűzfalon áthatolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.