A Fidesznek itt van Amerika

Nem feltétlenül megnyugtató, hogy a regnáló hatalom olyan árnyaltan indokolja intézkedéseit, ahogyan a jó formában fellépő Rambo rendezte a konfliktusait. Márpedig így járnak el a fideszes politikusok, akik újabban „nyugati minták” követésével magyarázzák javaslataikat. Azért szórakoztató a produkció, mert Orbán Viktortól úgy tudjuk, hanyatlik a Nyugat. Érthetetlen, hogy a kormánypárti képviselők miért kockáztatnak: meglehet, éppen azokat a modelleket vesszük át, amelyek miatt Washington és London, Párizs és Berlin mind élhetetlenebbnek és elviselhetetlenebbnek mutatkozik, miközben Budapest virágzik, mintegy tágítja a jó minőségű élet fogalmi kereteit.

De ettől eltekintve is akad probléma a metodikával. A Fidesz ugyanis úgy viselkedik, mint a hobbi-gasztroforradalmár, akinek ízlik a lecsó és a viszkikóla, s azt hiszi, hogy ha az egyikből kiveszi a paprikát, a másikból a kólát, majd a kettőt összekeveri, akkor Michelin-csillagot ragaszthat a homlokára. A fideszes kollégák azzal hódítanak: nincs semmi probléma a választási regisztrációval, mert az Egyesült Államokban is működik a rendszer.

Hogy idehaza létezik a választói névjegyzék, ott nem, és ha már az USA a példa, akkor esetleg a kampányfinanszírozás, a politikai kultúra és a hatalmi ágak elválasztása is szolgálhatna iránytűként, arról nem esik szó. Jellemző a kampányszabályozás módosítását előirányzó javaslatok indoklása is. Egy dokumentumban hivatkoznak a francia szisztémára és említik meg az olasz és a lengyel példát.

Az eljárás emlékeztet a médiatörvényre. Annál is majd minden paragrafusra hoztak európai példát, és sikerült is minden szabályozásból a legostobább és szabadságnyirbálóbb részletet összegereblyézni, ami korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondoljuk. Az már a kormány jól fizetett társadalomtudósainak a feladata, hogy valamiféle teóriát gyártsanak a műveletekhez. Mert meg kellene magyarázni, hogy nemzetünk kormánya, amely márciusi örökifjúként harcol a szabadságért, s a szuverenitásért, mert, ugye, nem leszünk gyarmat, mocskos húzásait rendre nyugati megoldásokkal igyekszik eladni.

Persze efféle ellentmondások a frakció tagjainak többségét nem zavarják, mert a közgazdaság-tudományban eddig ritkán tárgyalt csökkenő növekedés fogalmát is pirosló arccal tudják magyarázni „A szocialisták az elmúlt nyolc évben” című balladával, ahogyan megfelelik vele a szingli jegesmedvék társkeresési nehézségeit érintő felvetést is. Ebből a perspektívából nézve tényleg úgy tetszik, hogy itt van Amerika, mert lehet regisztrálni, csak ha ez a kőegyszerű logika érvényes, akkor nem lesz könnyű elmondani a közönségnek, hogy miért nem kommunista a Fidesz-kormány, ha államosít, s miért nem IMF az OTP, ha kölcsönt ad, s elvárja, hogy a pénzt visszafizessék. Persze a Fidesz képes arra, hogy megoldja a rejtvényt: itt még Rambo is felléphet békeaktivistaként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.