Boda András: Négy mázsa

Terménytolvajt fogtak a rendőrök egy kis dunántúli faluban. A férfi kiballagott a földre, és nekilátott lekaszálni más lucernáját, hogy aztán azzal etesse az állatait. Kezdő vagy peches lehetett, mert a lucernát még el sem vitte, már mentek is érte a rendőrök. Tettét beismerte, az elkövetés eszköze, a megfent kasza sem tűnt el, így a rendőrség le is foglalta. Már csak a levágott lucerna mennyiségét illetően akad néhány kérdés.

A bűnüldözőknek e helyütt is további gyors sikereket kívánunk, példaadónak minősítve gyorsaságukat, tettrekészségüket, amiben remélhetőleg nem volt semmilyen szerepe annak, hogy a megkárosított gazda a miniszterelnök kedves falvának polgármestere, aki személyesen és rokonai révén minden földet megszerzett már a környéken, amit csak kinézett magának. Így aztán nehéz manapság úgy terményt lopni Felcsút környékén, hogy ne ő legyen a károsult.

Az viszont már vitathatatlanul meglepő, hogy a tolvaj épp annak a juhásznak az idős édesapja, aki a polgármester sikereit hozó földbérletpályázat nyomán minden eddig használt földjét elveszítette. Ez persze nem árnyékolja be a rendőrség hathatós munkája fölött érzett örömünket, még akkor sem, ha a tettét elismerő, nyolcvan felé közeledő juhász tizenöt kiló lucerna lekaszálását ismerte el, a rendőrség viszont ennél kicsit többért, négy mázsáért vonná felelősségre, jóllehet sokat látott gazdák szerint is igencsak kirobbanó erőben kell lennie az idős embernek, hogy ilyen mennyiséget lekaszáljon egy nap alatt.

Áh, ördögbe a részletekkel! Kit érdekel már, hogy először a területeit veszíti el egy család vitatott pályázatok során, aztán ellehetetlenül a földtől függő gazdaságuk, hogy aztán a juhász apjának nyomorult kaszáját is lefoglalják, nincs is már neki semmije, csak a nyulai, meg a rendőrségi határozata arról, hogy lopást kísérelt meg, ami nem afféle szabálysértés, hanem bűncselekmény, hiszen nem 15 kilóról, hanem négyszázról van szó.

Nagy ügy, hát egy kicsit talán megnyomták a ceruzát a kapitányságon, tényleg lopott a jóember, maga is elismerte, nehogy már megússza egy ejnye-bejnyével. Az meg már a tolvaj fiának, a föld nélkül maradt juhásznak a baja, hogy ezután hiába panaszkodik újságíróknak, hiába beszél lemutyizott földbérletekről, mert könnyedén az arcába vágják majd: te beszélsz, akinek az apja lopni jár, te akarsz földet, akinek a családjában bűnöző van!?

Nos, mindez bizonyára a véletlen műve, valójában semmi más nem történt, mint hogy természetesen jogszerűen elkaptak egy tolvajt, lefoglalták a kaszáját, mert így kell ezt, így hát ő azzal ugyan többé egy kiló lucernát sem vág le Mészáros Lőrinc cégének bérelt földjéről, nehogy már kár érje Felcsút polgármesterét, a labdarúgó-akadémia kuratóriumának elnökét, Orbán Viktor kebelbarátját, akitől el akartak lopni 15 kiló lucernát, amiért büntetés jár, a rendőrségnek pedig valóban köszönet: biztonságban érezhetjük magunkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.