Nyilas Gergely: Választási ketrecharc

Alig három nappal a parlamenti választások után kiengedték a börtönből Ukrajna volt kormányfőjét. Nem, nem Julija Timosenkót. Ő folytatja tavaly megkezdett – Brüsszel szerint inkább politikai bosszún, semmint valós vádakon alapuló – hétéves büntetésének letöltését a dnyepropetrovszki börtönben. Aki kijött, az a pénzmosásért az Egyesült Államokban nyolc évre elítélt Pavel Lazarenko. (A kormányt 1996–1997-ben vezető politikus posztján aktívan részt vett Timosenko gázfelvásárló cégének felfuttatásában.)

Lazarenko kis híján indult is a mostani választásokon: jelentkezését a választási bizottság nem a folyamatban lévő börtönbüntetése miatt, hanem azért utasította el, mert az utóbbi öt évet nem Ukrajnában töltötte. A 45 milliós ország választóinak azonban nélküle is jutott büntetett előéletű politikusból: a több mint félméteres választói íven ott volt Oleg Ljasko neve is.

Az alig negyvenéves politikus-újságíró – aki eddig Julija Timosenko Blokkját erősítve volt képviselő – még a kilencvenes években ült négy évet állami vagyon elsikkasztása miatt. Nem meglepő, hogy ezután hat éve ő vezethette a parlament etikai bizottságát, majd később a költségvetési bizottság helyettes vezetője volt, végül egy ingatlanokkal kapcsolatos visszaéléseket feltáró vizsgálóbizottság élén állt. Olyannyira eredményesen dolgozott, hogy a választók ezúttal egyéniben is bizalmat szavaztak neki.

Igaz, az „Oleg Ljasko Radikális Pártja” nevű formáció az ötszázalékos küszöb alatt maradt a választáson, amelyre becslések szerint két és fél milliárd dollárt költöttek el a pártok. Ez az ország GDP-jének 1,6 százaléka. Ehhez képest az ellenzék nem is hajlandó elfogadni az eredményt. Mára a Timosenko vezette – listán 25 százalékot szerzett – Egyesült Ellenzék-Haza szervezett tüntetést a kijevi parlament elé. (A párt gyakorlati vezetője mindinkább Arszenyij Jacenyjuk, miután nemcsak Timosenko, hanem Jurij Licenko is börtönben ül. A három kormányfő alatt is belügyminiszterként szolgáló politikust – aki egyébként 2009-ben ittas verekedésbe keveredett fiával együtt a frankfurti repülőtéren – korábban négy év börtön mellett vagyonelkobzásra ítélték sikkasztásért.)

A Haza mellett fontolgatja a parlament bojkottálását a Vitalij Klicsko vezette, 14 százalékig jutott UDAR is. A demokratikus átalakulást és EU-integrációt megcélzó világbajnok nehézsúlyú bokszoló nem büntetett előéletű. A parlamentbe bejutott másik újonc, a Szabadság párt vezetője sem. Oleg Tyahnibok – Timosenkóék választási szövetségese – szimplán náci, illetve nem, mert saját meghatározása szerint ő szociálnacionalista, aki mellesleg úgy véli, hogy Ukrajnát mindig védelmezni kellett „a muszkáktól, németektől, zsidrákoktól és egyéb söpredéktől”. A sebész és jogász végzettségű politikus nézetei tíz százalékot hoztak a szavazatokból.

Ez azonban mégis kevés, hiszen a Viktor Janukovics államfő mögött álló, listán harminc százalékot szerző Régiók Pártja (PR) és a kommunista párti mandátumok néhány független képviselővel együtt elegendők lesznek a parlamenti többségre. Az orosz ajkúakra építő 62 éves Janukovics egyébként sem lóg ki a politikai elitből: 17 évesen rablásért három évre ítélték, 1970-ben két évet kapott testi sértésért. Igaz, 1978-ban érvénytelenítették az ítéleteket, bár a jelenleg börtönben ülők vezette ellenzék szerint az irat hamisítvány. Az igazság már csak hit kérdése, az állampolgárok igen gyakran erkölcsi kérdésekben politikai meggyőződésük szerint ítélnek Ukrajnában (is).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.