Légből kapott esélyek

A hitegetett, becsapott Vas megyeiek számára fájdalmas, de ésszerű döntést hozott a kormány: a kínaiak által állítólag kiszemelt Vát és Porpác térsége helyett a már működő pápai NATO-reptér területén alakítja ki a Közép-Dunántúl logisztikai központját. Polgári, üzleti célokat is szolgál majd a katonai startégiai szállítás légikikötője.

A kabinet erről már meg is állapodott a NATO-val. Biztos ennek is megvolt az ára, a katonai feladatok számára például új hangár épül, ám így is sokkal kevesebb pénzből létesülhet a cargoreptér, mint a zöldmezős beruházásként százmilliárd forintból tervezett Vas megyei logisztikai centrum.

Igaz, a váti repteret a kínaiak építették volna saját erőből. A miniszterelnök szerint azonban „élő ember nem látta még a szükséges pénzt”. Ezzel szemben egy élő ember, a beruházás előkészítését hat éve folytató magyar cég ügyvezetője nemrég azt mondta, hogy az összeg létezését a kínaiak igazolták. Az is igaz persze, hogy az előkészítő munkálatokat ők sem kínai, hanem saját pénzből végezték.

Mindenesetre Vas megyében elhitték, hogy épül egy olyan repülőterük, melynek a forgalma évente 170 ezer tonna áru s 250 ezer utas lesz. A helyi országgyűlési képviselők együttesen támogatták az ügyet. A helybeliek népszavazáson adták áldásukat a beruházásra.

Térségkutatók és a kínai gazdasági stratégiát jól ismerők mégis mindvégig kételkedtek a programban. Az idén nyáron aztán a kormány a helyi Fidesz-potentátok számára is váratlanul egy rendelettel visszavonta a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszát.

Hende Csaba szombathelyi honatya, nem mellékesen honvédelmi miniszter, akkor már nyilvánvalóan tudta, hogy Vát helyett Pápát szemelték ki logisztikai központnak, hiszen a NATO-val aligha pár hét alatt egyeztek meg. Mégis úgy nyilatkozott: „A kiemelt jelentőségű beruházás visszavonása nem befolyásolja a reptér megépítésének szándékát.” Csak azt nem tette hozzá, hogy hol lesz az építkezés.

Most pénteken aztán Hende szinte örömhírként jelentette be a vasiaknak, hogy a repterük ugyan elszállt, de sebaj, mert az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális beruházások nagyon jót tesznek a megyének. Az MSZP-sek erre azt mondták: legyen Hende inkább Pápa képviselője. A mindvégig Vátot szorgalmazó helyi Fidesz viszont egy csapásra megvilágosodott, s már úgy látja, hogy Pápa lesz Szombathelynek is a jó.

A váti reptér csupán a szocialisták illúziókergetése volt. Végeredményben mindegy, hogy mi okból, de ésszerű döntés született, még ha a pápai fideszesek Hendéénél sokkal nagyobb lobbiereje is ott van a háttérben. A pápai beruházást összehangolják a közeli Győr melletti Pér, az Audi által támogatott, közel kétmilliárdos fejlesztésével. Győr és környéke egyre magasabbra száll. Szombathely és vonzáskörzete pedig a gépek csíkjait látja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.