Bednárik Imre: Júdáspénz

Igazságtalanság, sőt pimaszság, hogy a Médiatanács öt tagja idén 2,4 havi fizetésének megfelelő jutalmat vehetett fel. Normális országban és normális munkahelyen annak jár jutalom, aki az előre meghatározott célokat és feladatokat jó színvonalon végrehajtotta. Vizsgáljuk meg ebből a szempontból a Médiatanács öt tagjának elmúlt egyéves teljesítményét.

A médiatörvény szerint a Médiatanács legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy ellenőrizze és biztosítsa a sajtószabadság érvényesülését, valamint pályázati úton döntsön az állam tulajdonában lévő rádiós és televíziós frekvenciák elosztásáról.

A Klubrádió több mint másfél éve tartó kálváriája, az ellene folytatott hatósági ellehetetlenítési akció világosan rámutat arra, hogy a Médiatanács tagjai nem tettek, nem tesznek eleget e legfontosabb törvényi kötelezettségüknek. Több bíróság és nem egyszer jogerősen is kimondta, hogy a Médiatanács megsértette a törvényt. Amikor az alakilag hibás pályázatot beadó Autórádió Kft.-t hirdette ki győztesnek a Klubrádió által jelenleg is használt 95,3-as frekvenciára kiírt pályázaton. Amikor először végzéssel, majd határozattal a Klubrádiót is kizárta a 95,3-as frekvenciapályázatból azzal a tragikomikus indoklással, hogy a rádió pályázati anyaga szöveges oldalainak üres hátlapjai nem voltak beszámozva és aláírva. A bíróság eddig három jogerős ítéletben marasztalta el a Médiatanácsot, és még folyamatban van a Klubrádió pere a 92,9-es frekvenciáért is.

Akkor mire is a jutalom? Minden bizonnyal a politikai akarat végrehajtásának elismeréseként. A kormánypártok által kétharmados többséggel elfogadott magyar médiaszabályozás célja, hogy a csak a Fidesz által jelölt személyekből álló Médiatanács felügyelje a teljes írott, elektronikus és online sajtót, elfoglalhassák a közszolgálati médiát, országos és helyi szinten is a konzervatív kormányhoz közel álló médiahálózatot hozzanak létre. Az ellenzéki álláspontokat is bemutató, a kormányzattal szembeni kritikus rádiós és televíziós szerkesztőségek pedig ne juthassanak állami frekvenciához. E célok elérése érdekében a Médiatanács minden lehetséges lépést megtett, minden lehetséges eszközt felhasznált.

De nem csak a Médiatanács tagjainak osztottak jutalmat. Kilencmilliós prémiumot kapott 2011-es munkájáért a közmédia dolgozóit foglalkoztató médiaszolgáltatási alap vezérigazgatója is. Annak az intézménynek a vezetője, ahonnan tavaly közel 900 embert rúgtak ki, ahonnan most újabb 260 dolgozó elbocsátását tervezik. A kirúgottaknak és a kirúgásra ítéltek többségének a jelenlegi helyzetben minimális az esélyük a szakmában maradásra, az egzisztencia fenntartására. Nekik a büntetés, másoknak a jutalom. Júdáspénz ez, nincs mit ezen szépíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.