Ötvös Zoltán: Galilei 2.0

Arra senki sem gondolt, hogy börtönbüntetést mérnek olasz tudósokra a három évvel ezelőtti, háromszáz ember halálát okozó földrengés miatt. Azt hihetnénk, hogy ezen a mediterrán földdarabon egyszer lehet Galilei peréhez hasonló ügyet faragni, de nem. Szűk négyszáz éve az inkvizíció erőszakkal vette rá Galileit, hogy vonja vissza tételét, amely szerint a Föld kering a Nap körül – a perért II. János Pál pápa 1992-ben bocsánatot kért. 

Most egy újabb nevezetes ügyben született ítélet. Hét olasz tudóst hat-hat év börtönre ítéltek gondatlanságból elkövetett emberölésért. A bíróság szerint nem tettek meg mindent a 2009. április 6-án l’Aquilát és környékét romba döntő földrengés okozta emberi és anyagi károk megelőzéséért. Annyira azért nem veszítették el a bírák a józanságukat, hogy a tudósokat a földrengések előrejelzésének elmulasztása miatt ítéljék el. Az ügyészségi vád arra épült, hogy a tudósok pontatlan, hiányos és ellentmondásos információkat közöltek arról, hogy a térségben korábban történt kisebb földmozgások alapot szolgáltathattak-e a riasztás kiadására. Az elsőfokú döntés logikája szerint ki kellett volna adni a riasztást, ennek elmaradása a tudósok számlájára írható. Biztos?

Idén a világsajtóban futott körbe az a hír, hogy bármikor kitörhet a Fuji. Igen, bármikor. Holnap vagy ötven év múlva. Ilyen bizonytalanság mellett mikor adják ki a riasztást? És mikor fújják le? Nem arról van szó, hogy tétlenül várakozzunk, de arról sem, hogy percre pontosan megadják a katasztrófa időpontját. Éppen az egyik elítélt tudós, Enzo Boschi jelentette ki nem sokkal a katasztrófa előtt, hogy Olaszországban belátható időn belül pusztító földrengés várható. De azt nem tudta megmondani, hogy hol és mikor. Erre ugyanis nem képes a tudomány.

Folyamatosan a vész árnyékában élünk. Japán földrengésveszélyes területen fekszik, mégis teleszórták atomerőművel. A klímaváltozás miatt emelkedik a tengerszínt, de töretlenül fejlődnek a tengerparti metropolisok. Hárommillió ember él a Vezúv árnyékában, ami akkor is nyugtalanító, ha a szeizmológusok folyamatosan figyelik a vulkánt. Hazánkban árterekre adnak ki építési engedélyt, folyóba csúszó löszfalak tetejére húznak több tízmilliós palotákat. Utólag okos az ember – emlékezhetünk, hogy a vörösiszap-katasztrófa után a sarki trafikoson kívül szinte mindenki rájött, hogy már látta a fenyegető jeleket. Az olaszoknál sem a pocsék házakra építési engedélyt kiadó hatóságokat vették elő, vagy a rossz épületek tervezőit, az azokat felhúzó vállalkozókat. Nem, a kutatókat. Bűnbak kellett, előhúztak néhány szinte védekezésképtelen szeizmológust.

Az írja az MTI, hogy a tudósok menekülnek az olasz katasztrófavédelmi intézményekből, mert senki sem vállalja többé a felelősséget, ha a tudományos munkáért börtön is járhat. A másodfokú bíróság felülírhatja az elsőfokú testület döntését, de a szűklátókörűség bélyege immár rátapadt az olasz igazságszolgáltatásra.

A földrengés után
A földrengés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.