Czene Gábor: A BM 400 ezres tömege

A Belügyminisztérium az október 23-án tartott orbánista demonstráció résztvevőinek számát jelentősen felül-, az ellenzéki rendezvények látogatottságát pedig ugyanilyen módon alulbecsülte.

A januári békemenet alkalmával a BM rendhagyó módon közleményben tudatta, hogy közel 400 ezren vonultak utcára, hozzátéve: „emberemlékezet óta Magyarországon ekkora tömeg még nem demonstrált a kormány és politikája mellett”. Ha valaki ott volt a rendszerváltás hajnalán tartott hatalmas, százezresre tehető demonstrációkon, és még nem veszítette el a józan eszét, tudja: bármennyire sokan voltak a januári békemeneten, távolról sem annyian, mint a BM állította.

Nem kizárólag a benyomásainkra kell hagyatkoznunk. Kollégánk annak idején kiszámolta: ha a békemenet útvonalának teljes hosszában, a Hősök terétől a Kossuth térig tartó szakaszon végig, faltól falig lettek volna emberek (négyzetméterenként kettő), akkor is legfeljebb 180 ezren lehettek volna. (A Kossuth téren pedig akkor sem férnek el többen nyolcvanhétezernél, ha minden négyzetcentimétert kihasználva összezsúfolódnak, de valószerűtlen, hogy ennyien fogadták volna a menetet.)

A nyilvánvaló torzítás ellenére a kormányzati propaganda számítása bevált, a manipulált adat nyomot hagyott a felületes hírfogyasztók agyában.

Most, október 23-án a BM megint hozta a formáját. Lehet vitatkozni azon, hány ezren vettek részt a Demokratikus Koalíció rendezvényén, annyi biztos: nagyságrendekkel többen a BM által közölt „több száznál”. Az újabb békemenettel megspékelt miniszterelnöki beszédnek a tárca szerint (ismerős szám) közel 400 ezren tapsoltak. Ami annyira lehet igaz, amennyire a januári becslés. Semennyire.

A Milla demonstrációjára való eljutást a rendőrség trükkös utcalezárásokkal nehezítette, a BM pedig úgy vélte, hogy az ellenzéki rendezvényen – ahol szintén hömpölygött a tömeg – „csaknem 20 ezren” jelentek meg. A belügyes matekzsonglőrök az egyik helyen szoroztak, a másikon osztottak.

Aztán: a neonáci csőcseléket ismét a kormányellenes demokraták közelébe engedték, a Jégbüfé mellé. A kopaszok zavartalanul zsidóztak a rendőrsorfal mögül. Az Index munkatársát úgy megütötték, hogy eltört az orra. Pár órával később a jobbikos felvonuláson kórusban üvöltözték, hogy „mocskos zsidók”. Nem mellékesen egy izraeli zászlót is felgyújtottak.

A nap folyamán a rendőrség – ezt jól számolták – négy emberrel szemben bírt intézkedni. A Belügyminisztérium esti közleménye elégedetten nyugtázta: „Az október 23-i megemlékezések békésen, rendben lezajlottak.”

Nem kellett narancs napot vinnie a menetnek, ez alkalommal ragyogó időjárás mellett tehették meg a 4 kilométert Budától a Nyugatin át a parlamentig
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.