Propán-bután

Túlpörgő államunk, amelynek motorja a hiperaktív kormányfő, a fejébe vette, hogy kisegíti a bajból a devizahiteleseket. Úgy döntött, lakóparkot épít Ócsán. Gyorsan elnevezték szociálisnak. A látványterveken egy Kós Károly stílusában megálmodott autonóm település körvonalazódott. 

A házak között tornyok magasodtak, és nem hiányzott az óvoda, a posta vagy az orvosi rendelő. Ehhez képest a 22 hektáros terepen, amelyre az első ütem nyolcvan házát felhúzzák, az építők azzal kezdték a munkát, hogy elhelyezték a villanykarókat. Föl sem merült a földkábelfektetés lehetősége. Az is kiderült, hogy nem lesz a telepen gázvezeték, vagyis az új lakók cirkó helyett fával vagy szénnel fognak fűteni. A konyhában pedig propán-bután gázpalackokat használnak. Korszerűtlenül, költségesen.

A házak alapterülete is összement, az eredetileg tervezett nyolcvan négyzetméter helyett 50-60 vagy 70 négyzetméteres lakások épülnek. Ami nem azt jelenti, hogy ekkora helyen ne lehetne korszerű lakótereket kialakítani. Most még nem tudni, az alapot ássák. De az már ismert, hogy a költségek tetemesek. A nyolcvan ház kivitelezésére 2,36 milliárd forintról írták alá a szerződést, a közmunkára 2,183 milliárd áll rendelkezésre. Ez irgalmatlanul nagy összeg, ha visszaosztjuk, azt látjuk, hogy egy-egy ingatlant 50-60 millió forintos költséggel épít az állam. Jó, hogy beletartozik a közművesítés és sok más járulékos elem is, de ennyi pénzből egy szimpla magánépítkező bearanyoztatja a kacsalábakat is.

Ha az állam úgy érzi, hogy a 150 ezer devizaadós közül ki kell választania 420 családot, s az első nyolcvannak a téli hónapokban házat épít, ám tegye. Azzal együtt, hogy ez a villanykarós, kályhatömködő fűtéssel kombinált valami a mi pénzünkből valósul meg. Tudnunk kell hát, hogy a költekezésre hajlamos állam hogy költi a pénzünket.

Figyelni fogunk az ócsai telepre. Nem lenne jó, ha Alsópakonyban, Ócsától hat kilométerre, ahol millió más lehetőség is lett volna a lakott részen modern hajlékok kialakítására, egy szegénytelep alapjait rakná le a bankokráciának hadat üzenő Orbán-kormány. Ócsa-Alsópakony mintaterületnek tekinthető. Hamarosan eldől, hogy építeni is tud-e az állam, vagy csak költeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.