Ötvös Zoltán: Szuperblama

Október tizedikén majdnem sajtótájékoztatóra mentem. Jött a meghívó, hogy a szegedi szuperlézer (ELI) megvalósításával kapcsolatos intézkedésekről és feladatokról szóló döntésről tájékoztat az ELI-HU Nonprofit Kft. Gondoltam, talán véget ér az évek óta tartó országblamálás ebben az ügyben, és érdemi információkat tudunk meg arról, hogy mikor indul az építés, és mikor lőnek először lézerrel Szegeden.

Hamarosan jött egy újabb levél, hogy szó sem lehet informálásról addig, amíg a Magyar Közlönyben meg nem jelenik a döntés. Normálisak? 2008 második fele óta akarjuk ezt a tudományos csúcsberendezést, 2009 nyarán a magyar és a cseh kormány szövetséget is kötött, hogy Szegeden és Prágában épül az európai lézeres bázis. Az év októberében a románok is csatlakoztak.

A kormányok mindhárom országban váltották egymást, de sem Prága, sem Budapest nem írta felül elődei vállalását. S hogy hova jutott a három ország ez idő alatt? Csehországban megkezdődött az európai szuperlézer építése. Túl vannak az alapkőletételen – persze hogy ott volt Petr Necas cseh miniszterelnök, aki tisztában van a fejlesztés jelentőségével. Az európai pénzből épülő tudományos központot 2015-ben befejezik, és átadják a kutatóknak. Az Európai Bizottság az ELI romániai részének finanszírozását is jóváhagyta. Az ottani nagyberuházás projektvezetője román Szilícium-völgyről vizionál.

Mi sehol sem vagyunk. A programot előkészítő csapatot az Orbán-kormány feloszlatta. Tavaly novemberben ugyan azt mondták, hogy a kormány elkötelezett a kiemelt programmá nyilvánított szegedi fejlesztés mellett, de ez az elkötelezettség odáig nem terjedt, hogy a nagyprojekt pályázatát az általuk jelzett határidőre elkészítsék. Volt már mindenféle időpont, tavaly novemberben 2012. január 15-ét emlegették olyan dátumként, amikorra be kell nyújtani a pályázatot ahhoz, hogy a pozitív brüsszeli döntést követően 2015 végére elkészüljön a tizenötezer négyzetméteres kutatóhely. Hol ez az anyag?

Idén augusztusban széles körű vizsgálatot akartak indítani a szegedi szuperlézer-beruházás ügyében. „Jelenleg nem látszik megnyugtatónak a projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak a jövője” – állt a kormányszóvivői iroda közleményében. Botka László szegedi polgármester szürreálisnak és érthetetlennek tartotta a közlést, hiszen szerinte a tudományos nagyberuházás előkészítését az elmúlt két évben egyetlenegy dolog veszélyeztette: maga a kormány.

A kormánynak tudatában kellene lennie, hogy a szegedi szuperlézer egy nagy európai program része. Az országnak szüksége van erre a fejlesztésre, mert ez a berendezés a lézerfizika terén bekapcsol bennünket az európai vérkeringésbe. Ha valahol, akkor Szegeden valóban a jövő épülne. Ha a kormány tényleg akarja a szegedi szuperlézert, akkor jelenjen meg már az a döntés, és induljanak neki, hogy ledolgozzák végre az elvesztegetett időt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.