A róka az úr

Egy vörös róka volt a fő látványosság a berlini kancellária udvarán. Le-föl sétált peckesen, olykor megkergette a madarakat, aztán elégedetten leheveredett, és mintha még kacsintott is volna az összesereglett újságíróknak: „na ugye, én vagyok itt az úr”.

Bőszen villogtak a vakuk, kattogtak a fényképezőgépek, egy róka a kancellária udvarán, a berlini belvárosban mégiscsak ritkaság. Hogy került oda és mi lesz a sorsa, befogják, vagy egérutat nyer? – találgatták az újságírók, akik Orbán Viktor magyar kormányfő és Angela Merkel sajtótájékoztatójára sereglettek össze.

A kérdések bent is szaporán peregtek: vajon miért pont most zajlik a találkozó, és mire jut egymással a két politikus, a pragmatikus kancellár és a szabadságharcos miniszterelnök? Aki látványos eredményre számított, annak csalódnia kellett. Merkel a békés egymás mellett élésre szavazott, legföljebb a német befektetők érdekében emelt szót (azt sem nyilvánosan). Orbánt zabolázza meg a magyar nép, ha akarja és főleg, ha bírja, a kancellárnak momentán fontosabb dolga is akad Európában.

A sajtótájékoztatón két, az európai integráció iránt elkötelezett politikus állt egymás mellett. Legalábbis látszólag. Az eredmények hamarosan megmutatkoznak, ha az uniós költségvetés és a kohéziós alapok ügyében kenyértörésre kerül a sor. Akkor kiderül, hogy valóban sikerült-e meggyőzni a németeket.

Addig masírozhat peckesen a róka, űzheti a madarakat, kacsingathat elégedetten: addig ő az úr.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.