Morál

El kellene dönteni: való-e vénnek a munka munkalapú társadalmunkban, avagy nem? A kormány egyeseknél igent, másoknál nemet mond. Képes törvényt módosítani, ha egy csókost akar kinevezni nagykövetté, majd szembeszállni a civilizáltabb világgal, hogy megszabaduljon vélt ellenfeleitől, a komcsi nyugger bíróktól. És hogy a helyükre ültethesse megfelelő kádereit.

Matolcsy most azokon akar spórolni, akik a közszférában egyszerre veszik fel a nyugdíjat, s tovább dolgozva még adót is fizetnek. Válasszatok! – mondja nekik, s hozzárebegi: nem mindenki persze. Kormánybarát laptársunk úgy tudja: nemcsak az egészségügyet akarja kivonni, de a felsőoktatást is az általánosan kötelező érvényű szabály alól. Talán ráébredtek, megállna az oktatás, a kutatás is sok helyen.

És a közoktatás? A kormányzat erről még nem nyilatkozott. A pedagógustársadalommal amúgy is konfliktusban van: miközben pedellusi szerepbe züllesztené a nevelőket, bizonytalanságban tartja a tanárokat, növeli a terhelésüket, de nem emeli a bérüket. Sok iskola maradna szaktanár nélkül, ha bevezetnék az új rendszert. Ott még nem tartunk, hogy az IMF-re vagy az EU-ra mutogatva indokolnák a lépést. Csak nem előkerült a morális faktor?

Kiderült: erkölcstelen egyszerre nyugdíjat élvezni és munkával is pénzt keresni. Akkor mondja ki ezt a nemzeti egyetértés rendszere! Erős embereik sok pénzt zsebre tettek közben így, sebaj, vannak ilyen megvilágosodások. Ez lenne az erkölcs? Az, véljük, ugyanúgy érvényes a főorvosra, az önkormányzati adminisztrátorra és az óvónőre, országgyűlési képviselőre, miniszterre és nagykövetre is. Úgy általában, másutt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.