Szalai Anna: Tarlós személyes ügye

Egy, kettő, három... tíz. Tegnap. Ma hét, de holnap lehet, hogy csak négy lesz, vagy egy tucat. Így számolgatja híveit Tarlós István. Időnként az ellenzék előtt, hogy erejét bizonyítsa. Budapest főpolgármestere körül azonban egyre magasabbra emelkedik a fal. A folyamatot gyorsítja az „Öreg” zsigeri bizalmatlansága: „Már én sem tudom, hogy ki van mellettem, és ki ellenem.”

Meglepő ez a gyors elbizonytalanodás. A választások után elődjéhez alig mérhető hatalommal ruházta fel a Fidesz fővárosi frakciója. Igen nagy számban adtak át neki korábban bizottságokat, a közgyűlést megillető jog- és hatásköröket. Köztük a vezetők kinevezési jogát. S ő élt a lehetőséggel. Előbb lefejezte, kiürítette a fővárosi cégeket, azután saját embereivel töltötte fel őket. Szakmájukban elismertekkel vagy régi bajtársakkal az óbudai időkből. Vegyesen. Csakhogy a két csapat között már kezdetben se volt nagy az összhang.

A súrlódások félidőre izzáspontig hevítették a holdingokat. Tarlós képtelen lehűteni a kedélyeket. A gazdasági, politikai érdekek bonyolult szövevényében bozótvágó késsel metszi az utat. Túl sok sebet ejt. Az érdeksérelmet szenvedettek pedig támaszt kerestek. Nem volt ez másként a kerületi időkben sem, csak közben változott a lépték. Nagyobb lett a konc, fokozott a kockázat, célzottabb a pártközponti figyelem, szélesebb az átlátni szükséges terep. Csak Tarlós maradt a régi. Kézi vezérlés, nyers indulat, énközpontú rendszer. Egy ideig mégsem volt ezzel gond. Amíg mindenki megkapni vélte, amit akart.

A kezdetek szinte korlátlan bizalmára azonban gyorsan totális bizalmatlanság volt a válasz. Még a hívekkel szemben is. A pártkatonák is kikerültek a bizalmi körből. A belső tisztogatásban pedig buzgón segédkeztek a főpolgármester saját – féltve őrzött – tanácsadói és régi emberei, egyre nagyítva a támadás fenyegetését. Egy ideig a Fidesznek is jól jött ez. Tarlós látványos ütközetei elterelték a figyelmet a belső hatalmi, gazdasági átrendeződésről, a holdingokról. De a főváros vezére megneszelt valamit. Nem látta át, de tudta, hogy fontos dolgoktól akarják távol tartani. Megrémült.

Kirohanásait egyre kevésbé képes kontrollálni. S ezzel olyanokat is hátralépésre késztet, akik hívei voltak. Belső ügyek – mondja –, amelyeknek semmi közük a városhoz. Téved. Ha a fővárosi fideszesek nem segítenek támogatást szerezni a BKV-nak, akkor a budapesti nép járhat gyalog. Ha százmilliókat költenek egy befejezett épületre, akkor valamely szolgáltatásra nem jut pénz.

Ha a főnök dzsentri nagyvonalúsággal lemond az oktatási és egészségügyi intézmények vagyonáról, vagy közművet vesz hitelre, annak a városlakók fizetik meg az árát. Budapest nem a főpolgármester saját portája, ahol úgy seper és úgy ordítozik, ahogy akar. Ez a mi városunk. Mi fizetjük őt is, a barátait is meg az ellenségeit is. Hogy lenne ez személyes ügy?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.