Felesleges

Amerikában nem lehet alkoholt venni 21 éves kor alatt. A bárokban, italboltokban el is kérik az igazolványt. Ha pedig egyetlen sör megvásárlásához is hivatalos, fényképes igazolvány kell, akkor miért ne lehetne ezt megkövetelni a választásokon való részvételhez is?

Hiszen mindennél fontosabb a demokrácia alapjának, a választás tisztaságának megőrzése – érvelnek a republikánusok amellett, hogy szigorítani kell a választási részvétel szabályait. Az amerikai választási rendszer itt-ott tényleg kaotikus: államonként eltérő szabályozás, összevissza költöző lakosság, rosszul karbantartott választói listák. Nincs központi népességnyilvántartás.

Épp ezért van szükség a választási regisztrációra: aki szavazni akar, annak be kell jelentkeznie és igazolnia a lakcímét. Ez csökkenti a választásokon való részvételt. Az elnökválasztáson az utóbbi évtizedekben általában a jogosultaknak alig több mint a fele ment el szavazni.

A 2008-as 57 százalékos részvétel kiugróan magas volt. Kutatások azt is kimutatták, hogy jellemzően a fiatalok, a kisebbségek tagjai és a szegények azok, akik nem szavaztak. Épp ezért több módon is próbálják könnyíteni a választói regisztrációt.

Az 1993-ban, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott egyik törvény például lehetővé teszi, hogy valaki akkor iratkozzon fel a választói névjegyzékbe, amikor megújítja a jogosítványát, vagy amikor valamilyen szociális támogatásra, segélyre ad be kérvényt. A részvételt az is nagyban megnöveli, ha lehetőség van még a választás napján – magában a szavazóhelyiségben, gyakorlatilag a voks leadása előtt közvetlenül – regisztrálni.

Ezt (valamilyen formában) már több mint egy tucat államban bevezették. A republikánus törvényhozók most azonban azon munkálkodnak, hogy visszafordítsák az idő kerekét. 2010 novembere óta, amikor is választási győzelmeket arattak országszerte a helyi törvényhozásokban, több tucat államban szigorították meg a választásokon való részvétel szabályait vagy nehezítették meg a regisztrációt. Ennek legfontosabb eszköze, hogy ezentúl csak valamilyen, az állam által is elismert, fényképes igazolvánnyal lehet szavazni. Ilyen igazolványa a felmérések szerint az érintett államokban a választásra jogosultak 11 százalékának nincs. (Eddig jó volt a fotó nélküli, a tébékártyához hasonló irat, ami szinte mindenkinek van.)

Akik így kiszorulnak, azok jellemzően a szegények, a feketék vagy az idős, beteg emberek. Azaz többségében a demokraták szavazói. A republikánusok azzal érvelnek, hogy ezzel a választási csalásokat előzik meg – miközben ez alapvetően nem létező probléma Amerikában. A demokraták szerint inkább arról van szó, hogy a republikánusok szeretnék, ha minél kevesebben mennének el szavazni, illetve ha a demokraták támogatói otthon maradnának.

Emiatt most elkeseredett harcot vív egymással a két oldal a bíróságokon Amerika-szerte: a demokraták a részvétel könnyítését, a republikánusok a szigorítását akarják. Ez szakértők szerint akár a most novemberi elnökválasztásra is hatással lehet.

Amerikában szükség van a regisztrációra, de rengeteg bonyodalmat okoz. Mélyen átpolitizált üggyé vált, amelyet saját érdekeiknek megfelelően próbálnak csűrni-csavarni a politikusok. Azok az országok, ahol van teljes lakcímnyilvántartás – mint például Magyarország –, örülhetnének, hogy nem kell ezzel bajlódniuk. Nem kellene azzal számolniuk, hogy a regisztráció miatt nehéz helyzetbe kerülő polgáraik esetleg nem élhetnek legfontosabb jogaikkal. Demokrata számára ez ugyanis elfogadhatatlan.

Pennsylvaniában megkezdődött a szavazás azoknak, akiknek valamiért később nem alkalmas. A republikánusok néhány államban ezt is visszaszorítanák
Pennsylvaniában megkezdődött a szavazás azoknak, akiknek valamiért később nem alkalmas. A republikánusok néhány államban ezt is visszaszorítanák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.