A törvénybe foglalt nőellenesség

Örömteli, jogos, egyben teljesen hiábavaló volt a felháborodás, amely a fideszes Varga képviselő (és számos társa) nőellenes kirohanását kísérte. Az örömtelit és jogost nem kell magyarázni, a hiábavalót igen. Hiszen a látszat szintjén a tiltakozás célt ért, a Fidesz egy nap alatt 180 fokot fordított álláspontján, és immár önálló tényállást farag a családon belüli erőszak számára. Ami pozitív fejlemény.

Csakhogy. A képviselő elsősorban nem a családon belüli erőszakról beszélt. Az elhíresült felszólalásaiban nincs olyan kitétel, amely szerint a nők elleni erőszakot helyeselné. Az ő megközelítése másról szólt. Nézzük szó szerint: „A nők az önmegvalósítás, emancipáció mellett elfelejtenek gyereket szülni. Ha önök azt szeretnék, hogy ötven-hatvan év múlva legyen még magyar... majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni”.

Ez egy hagyományos, patriarchális világkép, amelyben a férfihoz képest a nő másodrendű. A nők önmegvalósítása ebben a felfogásban nem természetes, alanyi jog, hanem előzetes feltételhez (pl. szülés, a férj kiszolgálása stb.) köthető, a természet ősi rendjétől elszakadó törekvés, amit nyugodtan lehet gúnyos és lekicsinylő hangon becsmérelni. Ebből a nézetből nem szükségszerűen következik az erőszak, bár a nőverő férfiak általában meg vannak győződve arról, hogy nemcsak azért verhetik a párjukat, mert erősebbek, hanem mert joguk van rá, ha a fehérnép felesel/nem engedelmeskedik/nem mutat tiszteletet.

A parlamenti vitanap témája miatt a Fidesz szónokainak büszkén vállalt férfiközpontú világképe, amelyben a nő pusztán egy demográfiai reprodukciós eszköz, illetve a nők ütlegelésének kérdése fatálisan összecsúszott. Jó hír: az utóbbit a Fidesz is vállalhatatlannak tartja, ezért a Btk.-módosítással a keletkezett rossz látszatot megpróbálják cáfolni. Rossz hír: a macsó világkép marad. Ezt bizonyítják a fideszes házelnök és a kereszténydemokrata frakcióvezető legfrissebb megszólalásai, amelyek megismétlik képviselőtársuk megállapításait arról, hogy mi a nő funkciója és helye a társadalomban. Mintha mi sem történt volna.

És valóban, a lényeget illetően semmi sem történt. Valószínűleg Varga képviselő volt a legjobban meglepődve, milyen hullámokat vertek a kijelentései. Hiszen, amit mondott: „a nők előbb szüljenek, aztán menjenek önmegvalósítani”, Magyarországon törvényekbe van foglalva. A családtámogatási rendszer, a nyári két és fél hónapos iskolai szünet, a bölcsődékre jutó elégtelen költségvetési támogatás évtizedek óta arra ösztönzi a munkaadókat és a családokat, hogy a nők maradjanak otthon, ne dolgozzanak. A hároméves gyes például valódi csapás a női munkavállalásra. Melyik munkaadó preferál olyan alkalmazottat, aki három, hat, ki tudja mennyi évre eltűnhet a cég életéből?

A Bajnai-kormány ezt az időszakot le akarta rövidíteni, ami hosszabb távon a nők önmegvalósítását segítette volna. Mivel a Fidesz mindent szeret, ami a 70-es, 80-as évekre emlékeztet, a szocializmus e drága és hatásaiban nőellenes vívmányát is visszaállította. Botrány nem volt. Varga képviselő csak rosszkor beszélt rossz helyen.

Varga István a bocsánatkérés virágával
Varga István a bocsánatkérés virágával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.