Úri huncutság

Ma még a nagy titkolódzás miatt nehéz lenne eldönteni, hogy a pénznyerő automaták kvázi azonnali „betiltásával” a politikai elit önnön korruptságának következményeitől próbálta megvédeni az országot, bűnszervezetek pénzcsapját zárta el, vagy a jövő szerencsejáték-moguljai előtt takarította ki a piacot. Mindegyik lehetséges, külön-külön és együtt is. Ám, mint emberemlékezet óta oly sok mindent, ezt is elszúrták. Nem kicsit, nagyon.

Emlékezzünk csak, hogyan kezdődött! A kormány egyik napról a másikra aggódni kezdett a szegénysorban élőkért, és úgy vélte, a leginkább azzal segít rajtuk, ha megakadályozza, hogy játékgépekbe szórják amúgy is szerény jövedelmüket. Nem a sört, a bort, a cigarettát tiltotta be, hogy csak párat említsek a lehetséges pénzpusztító és betiltható dolgok közül, nem a kocsmákat záratta be, pedig van ott is közönség szépen... Na ja, a jövedékiadó-bevételek jóval meghaladják a pénznyerő automaták játékadóját, ezekről már nem lenne szerencsés lemondani.

Lázár János világosan beszélt, amikor hétfőn a parlamentben kijelentette, hogy a kaszinózás – ami most már a játékgépezést is magában foglalja – csak a jómódúak szórakozása lehet. Szegény ember ne urizáljon! Ha itt megáll, talán még nincs is semmi baj. Csakhogy hozzátette még, hogy van a játékgépiparnak nemzetbiztonsági kockázata is. Rendőrök, volt titkosszolgálati szakemberek szerint azonban legfeljebb bűnügyi kockázata lehet az alvilág kezében lévő nyerőgépeknek, mondjuk, ha pénzmosásra használják azokat. Ám nagyon úgy tűnik, hogy Lázárnál ennél többről volna szó. Szervezett alvilági személyek, csoportok „kóstolgatni kezdték a képviselőket”. Hülyék. Nem tudják, hogy a kétharmados többségben egy fecske nem csinál nyarat? Vagy még ennél is többről van szó? Katona Béla már a 90-es évek közepén arról beszélt, hogy megkezdődött a hídverés a szervezett bűnözés és a politika között; lehet, hogy elkészült a híd?

De miért volt olyan sürgős a törvénymódosítás? Orbán Viktor – az eddigi kormányfők közül elsőként – komolyan vette a titkosszolgálat jelzését (ami egy időben minden NBH-s évkönyvben is olvasható volt) a szerencsejáték-iparban rejlő nemzetbiztonsági kockázatokról? A szélesebb közvélemény elől titkolt jelentésekből esetleg az is kiderül, mely képviselőket, polgármestereket tartja kézben az alvilág?

De miért kellett emiatt szétverni egy teljes iparágat? A szegények védelmében? Ugyan. Tavaly emelték fel a nyerőautomaták játékadóját. Akkor nem aggódtak értük? A hatóságok presztízsét védendő, ha már tíz éve nem tűnik fel nekik, hogy két-három ismert alvilági alak tartja kézben a fél szerencsejáték-ipart Budapesten? A már korrumpált politikusok miatt, akik, ha nincsenek automaták, nem tudnak eljárni az üzemeltetőik érdekében? Na ez az, amit nem árulnak el. Mert ez az ő játékuk, és ha tovább akarják játszani, hallgatniuk kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.