Lázár szennyese

Annak ellenére, hogy Lázár János forma szerint lemondott hódmezővásárhelyi polgármesteri tisztéről, a legutóbbi közgyűlésen nagyon úgy látszott, hogy ténylegesen ma is ő vezeti a várost. Ebben a minőségében valamiért nagyon nem szereti hallani, hogy mennyire eladósodott az önkormányzat, ezért találtak egy jogi megoldást, hogy elhallgattassák azt, aki erről és más, a városvezetők által titkolni kívánt ügyekről egyáltalán beszélni mer. Az illető ellen ugyanis polgári pert indítanak, nem vagyoni kártérítést követelnek tőle, és még ha el is vesztik, a megtámadott akkor is járhat évekig a bíróságra, emésztheti magát a félelemtől.

Kívülről valóban nehéz pontos számokkal elmondani, mennyi adóssága van egy városnak, és hogy a tartozást mire fordították. A legtöbb önkormányzatnál csak egy-két embernek vannak teljes körű információi a pénzügyekről. Ha egy újságíró elkezd kérdezősködni, akkor az derül ki, hogy a többségi frakció tagjai sem mindig tudják, hogy mit szavaznak meg. Vásárhely esetében ugyanakkor pláne nem lehet megalapozottan ijesztgetni azzal, hogy ennek következtében hamarosan csődbe megy a város. Amíg Lázár János politikailag ennyire erős, addig bármelyik pillanatban megtörténhet, hogy a kormány egyszer csak ad másfél milliárd forintot, hogy visszamenőleg részt vállaljon – például az Emlékpont Múzeum építési költségeiből és működtetéséből. Vagy külön engedélyt adnak a svájcifrank-adósság átalakítására, aminek a részletei persze titkosak.

Önmagában is baj, hogy a közérdekű adatok nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhetőek. Még nagyobb baj, hogy Magyarország második legnagyobb hatalmú politikusa úgy véli: a város adóssága, vagy az, hogy miért halt meg valaki a helyi kórház sürgősségi osztályán, a „családi szennyes kiteregetésének” számít. „Ha itt diktatúra lenne, akkor itt nem kaphatnának állást, és nem szidhatnák következmények nélkül azokat, akik a várost vezetik”, mondta az államtitkár Kis Andrea önkormányzati képviselőnek, szocialista polgármesterjelöltnek, aki pedagógus az egyik városi iskolában.

Tettek róla, hogy ezután legyenek következmények.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.