Életvédők

A gyerek nem magánügy, a gyerekvállalás nemzetstratégiai kérdés – adta meg az alaphangot Kövér László házelnök nemrég, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által rendezett magzatvédő-konferencián.

Hamarosan kiderült, hogy a házelnök volt a legvisszafogottabb felszólaló. Őt Soltész Miklós szociális államtitkár követte, aki arra kérte azokat a civil szervezeteket, orvosokat és ápolókat, akik tenni tudnak valamit a magzatokért, hogy cselekedjenek közösen. Abortuszszigorításról, tiltásról ő azonban nem beszélt, és azt is hangsúlyozta, hogy nem szabad elítélni a krízishelyzetbe került nőket. Utánuk viszont már senki sem fogta vissza magát.

Carlo Casini olasz EP-képviselő, az Olasz Életvédő Mozgalom elnöke nem győzte szidalmazni az Európai Parlamentet, amiért az elítéli az abortuszellenes országokat és támogatja a melegházasságot. (Ugyanő a Délmagyar.hu beszámolója szerint egy nappal korábban Szegeden arról beszélt, hogy az embrió lefagyasztásánál borzalmasabb dolgot nem tud elképzelni. Márpedig a lombikbébiprogram során ez történik, és ez a program meddő párok sokaságát segíti gyerekhez.)

Nem járt jobban az ENSZ és oktatási szervezete, az UNESCO sem. Őket Sharon Slater amerikai családvédő aktivista kritizálta, amiért szerinte felvilágosító kampányaikkal, például az óvszerhasználat bemutatásával túl korai szexre biztatják a fiatalokat. Slater, aki az Egyesült Államokban meleg- és abortuszellenes küzdelmeiről ismert, azt is kifogásolta, hogy ezek a szervezetek a másság elfogadására nevelnék a fiatalokat, és a szexuális jogokért folytatott küzdelmet azonosította – többek között – a pornográfiával. 

Ezen túl szó esett arról, hogy az orvosoknak irányítaniuk kell az abortuszra jelentkező nők döntését, és akár még a műtőasztalon is lebeszélni őket a terhesség megszakításáról. Elhangzott még, hogy a fogamzásgátlók és a sterilizáció reklámozása is hozzájárul a magyar népességfogyáshoz, és hogy ha nem születik elég gyerek Európában, akkor bizony bevándorlók lepik el a kontinenst.

Ez lenne a népességfogyás megállításának új útja? Ha nem megy a hagyományos, Nyugat-Európában bevált módon, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításával, több bölcsődei-óvodai férőhely kialakításával, a férfiak és nők egyenlőségének növelésével, mert az drága, idő- és emberségigényes – akkor majd megy így? Az abortusz mellett döntő nők utolsó pillanatig való győzködésével, a korszerű fogamzásgátló eszközök elhallgatásával, a felvilágosítás minél későbbre tolásával, a melegellenes kirohanásokkal? Ha nem szülnek elegen önként, az is jó lesz, ha minél többen megtartják a nem kívánt gyerekeket? Ez lenne a megoldás?

Biztosan nem, hiszen a fentiek sem a házelnök vagy az államtitkár szájából hangzottak el. Akkor már csak egy kérdés marad: mit keresett ez az esemény a Parlamentben, és miért volt Kövér László a fővédnöke?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.