Teknősök

A Földes Ferenc Gimnázium neve nem csak a miskolciaknak jelent valamit: az intézmény hosszú évek óta az ország legjobb iskoláinak rangsorában szerepel, ide járni büszkeség, és aki itt szerez érettségit, nagy valószínűséggel bejut az általa választott egyetemre.

Pedagógusai nem percemberek vagy kurzuslovagok, akik teknősként imbolyognak méretes cölöpök tetején, ahová ilyen-olyan szelek repítették őket, és ahonnét lepottyanásuk egy következő széllökéssel szinte bizonyos. Egy ilyen iskolának tartásos emberei vannak.

Nem lehet mindent lenyomni a torkukon, nem lakájtréningeken edződtek, s noha létük bizonytalan, büszkeségüket többre becsülik a megalázkodásnál.

Hogy mennyire nem ismerik saját közegüket a helyi politikusok, arra a Földes ügye kiváló példa. Az iskolaigazgatói pályázatra első körben csak a korábbi igazgató jelentkezett. Hogy milyen elképzelésekkel pályázott, a döntéshozóknak valószínűleg mindegy volt: a mérleg másik serpenyőjét mázsás súllyal nyomta földig, hogy ellenszegülni mert, amikor a hatalom engedelmességet várt el. Nem akarta az iskola nevét megváltoztatni, és egy „ismeretlen, kommunista újságíró” helyett a legnagyobb magyarét aggatni rá.

El is söpörték a pályázatát, és írtak ki helyette újat, amelyre immár akadt ellenfél, külsős, aki persze önként jelentkezett.

Ám a népharag ezúttal erősnek bizonyult: a város szinte egy emberként állt a régi igazgató mögé, az öregdiákok tegnap tüntetést is szerveztek mellette. Az önkormányzat így ma várhatóan érvényteleníti a második pályázatot is. Vereségét emelt fővel nem ismeri be, a hivatalos indok:

majd dönt az állam az igazgatóról, ha jövőre átveszi az iskolát.

Naná. Meg a választások is közelednek. S meg-megbillennek a teknősök odafent.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.