Bednárik Imre: A döglött ló saga

A Médiatanács nem tud leszállni a döglött lóról. Hiába mondta ki a bíróság immáron harmadik alkalommal, hogy a hatóság törvénysértő módon járt el a Klubrádió által használt 95,3-as frekvencia pályázatának ügyében, Szalai Annamária és a másik négy fideszes delegált csak ül a jogi nevetségessé válás és a közjogi ellehetetlenülés élettelen lován, és tartja a gyeplőt, keményen. Nem veszik észre – valójában: nem akarnak tudomást venni róla –, hogy ez a ló már rég kimúlt. Ők éppen most teszik ezt.

A bíróság szerdán rögzítette, hogy a Klubrádió a 95,3-as frekvenciára érvényes pályázattal rendelkezik. A Médiatanács válaszként – mintha nem is lett volna ott ezen az ítélethirdetésen – kijelenti, hogy a Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen, a pályázati eljárást ezért eredménytelenné kell nyilvánítani. Ez olyan, mintha a bíróság jogerősen felmentené mondjuk K. Zoltánt a hűtlen kezelés vádja alól, de a szerencsétlent benn tartanák a börtönben, mondván, az ítélet nem érvényes. Miért? Csak.

Valójában itt is ez történik. A Médiatanács koncepciójába nem illik bele olyan bírósági ítélet, legyen három vagy akár száz is, amely alátámasztja, hogy a Klubrádiónak joga van bármilyen frekvenciára, joga van a szólásra, a szólásszabadság gyakorlására.

A Klubrádió igazát bizonyító bírósági ítéletek, illetve utána a józan ésszel fel nem fogható médiahatósági nyilatkozatok egyértelmű bizonyítékai annak, hogy Orbán Viktor valójában nem az igazságot válaszolta a média sokszínűségéért és a Klubrádió sorsáért is aggódó Hillary Clintonnak, amikor biztosította az amerikai külügyminisztert arról, hogy a pályázatot átláthatóan bonyolították le, a hatóság mindent elkövetett e fontos orgánum megőrzése érdekében.

A szerdai bírósági ítélet ennek az ellenkezőjére világít rá. Sőt, egyre világosabb és egyértelműbb, hogy a Médiatanács valójában a Klubrádió elhallgattatására törekszik.

A Médiatanács ma már nemcsak a magyar sajtószabadság kerékkötője, nemcsak a médiapluralizmus akadályozója, hanem rombolja Magyarország nemzetközi hírét és hitelét. A Klubrádió ügye a magyar, és sokak számára már az európai sajtószabadság jelképévé vált. Az európai szervezetek – például az Európai Bizottság, az Európa Tanács, az EBESZ – továbbra is aggodalommal figyelik a magyar sajtószabadság és a médiapluralizmus helyzetét.

A Fideszmédia Tanács tagjainak szerdán, a hatóságot ismét elmarasztaló jogerős bírósági ítélet napján megint illett volna lemondaniuk. A testület öt tagjából négynek, a jogi végzettségűeknek a diplomájukat is vissza kellett volna adniuk. De ha ők nem teszik is meg ezt, legalább Orbán Viktor szólhatna nekik, hogy sokra becsüli szolgálatkészségüket, de ezt most elrontották. Jelenlétük innen kezdve kínos. Szálljanak le a döglött lóról, legalább most, amikor már szaga van. Kiiratkoztak a Klubból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.