Matalin Dóra: A KDNP és a bunkóság

Különös képződmény a KDNP. Már épp elült a családon belüli erőszak parlamenti vitája által kiváltott felháborodás, a Fidesz visszakozásával lezajlott a kármentés. Napok óta nem hallani a Fidesszel és a KDNP-vel egy mondaton belül a férfisoviniszta, a nőverő, a patriarchális vagy éppen a bunkó szavakat. Talán már a virágok is elhervadtak, melyeket Varga képviselő osztott ki bocsánatkérésül szigorúan csak az LMP-s képviselőnőknek.

A kisebbik kormánypárt tagjai megkönnyebülve hátradőlhetnének és örülhetnének annak, hogy milyen olcsón megúszták. A balhét a fideszes Varga István egyedül vitte el, pedig a kereszténydemokrata képviselők is szépen odatették magukat a vitában. („Tessék példát mutatni a normális családból, és akkor utána lehet majd a nőknek érvényesülni”, és így tovább.)

De nem. A KDNP nem dől hátra, pláne nem gondolja át a családon belüli erőszakkal kapcsolatos álláspontját. Sőt. Harrach Péter frakcióvezető inkább felszólal, pontosabban visszaszól a Kossuth téren a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásáért és a nőket sértő parlamenti kijelentések ellen tüntetőknek. Szerinte „megdöbbentő” és „hihetetlen nagy bunkóság” volt, hogy az egyik fiatal nő „Nem vagyunk tojóstyúkok” feliratú transzparenssel tüntetett. Mikor már hányszor elmondták, hogy a nő önmegvalósításának legbiztosabb útja a gyerekvállalás.

Hogy kinek mi a megdöbbentő és a nagy bunkóság, azt embere válogatja. Van, akinek az, hogy az alkotmányos magzatvédelem bevezetésével folyamatosan lebegtetik az abortusztörvény szigorítását. Van, akinek az, hogy megakadályozzák a műtétnél sok esetben egyszerűbb és emberségesebb abortusztabletta használatát Magyarországon. Van, akinek az, hogy addig vegzálják az egyetlen klinikát, ahol az eljárást alkalmazzák, amíg abbahagyják. Van, akinek az, ha az egyetemisták és főiskolások több mint felét kitevő nőket kizárólag anyaszerepben fogadják el. Van, akinek az, ha azt mondják a parlamentben, hogy a nők tehetnek az őket érő erőszakról.

Ezek voltak eddig a KDNP nőpolitikájának állomásai. A magyar feminizmus, a nők önérvényesítése mindig is gyenge lábakon állt. Itt soha nem voltak olyan megmozdulások, mint az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában. Még az iskolázott, vezető beosztású nők is kikérik maguknak, ha feministának nevezik őket. És mégis: két, kifejezetten a nők jogaiért, az ellenük irányuló erőszak büntethetőségéért szervezett tüntetés már összejött. És a többi KDNP-s „eredmény” sem merül feledésbe, ahogy évekkel ezelőtt a fideszes Mikola István szingli hordáit sem felejtették el a választók.

És ne legyenek illúziói a családon belüli erőszak ügyében a „hölgyek akarata előtt meghajló” Fidesznek: a KDNP-s nőpolitika eredményeit ők is meg fogják érezni.

Nem hagyják magukat azok, akiknek behúzott egyet Varga István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.