Szerb utca 23.

65 éve bezárta kapuit a Szerb utca 23., a József Nádor Műszaki és Közgazdaság-tudományi Egyetem közgazdasági kara. Az épület ócska, zegzugos labirintusában zsúfolódtak össze az előadótermek, tanszékek, szemináriumok.

Az 1920-as évektől kiváló professzorok oktattak. Tanáraimat, tudásukat és emberségüket mérhetetlenül tiszteltem. Nemcsak hazánkban, de nemzetközileg is elismertek voltak. Többek munkáját idegen nyelven is publikálták.

Amikor 1948-ban a marxista közgazdászképzés a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen kialakult és a volt Vámhivatal épületében kapott helyet, akkor a Szerb utca jövője megpecsételődött.

A József Nádor Műszaki és Közgazdaság-tudományi Egyetem közgazdászhallgatói számára két lehetőség maradt. A marxista egyetem elsőéveseként újrakezdik tanulmányaikat, vagy pótolják a háború alatt elmaradt vizsgáikat, és erőltetett ütemben még a József Nádoron diplomáznak.

1947-ben tízen vehettük át egyetemi Doktori Oklevelünket – a Műegyetem épületében!

A Szerb utca 23. ma a hagyománymegtagadás „ékes” példája.

Az épületben az ELTE adminisztrációja működik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mintegy 20 éve újraszerveződött közgazdasági kara pedig még arra sem méltatja a volt épületét, hogy a befalazott bejáraton emlékeztetőt helyezzen el.

Dr. Gergely István, a JNMKE 1160 számú doktori oklevelese

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.