Bomba a világhálón

Mi került ezen ötmillió dollárba? – merült fel a kérdés a Muzulmánok ártatlansága című, filmes szempontból meglehetősen amatőr „alkotás” láttán. Az a vállalkozó számlázhatott komoly összeget, aki a sivatagi tájat megjeleníteni hivatott blue box-technikát szállította a produkciónak. A képi világ a 80-as évek színvonalát idézi, a hatás azonban nagyon is huszonegyedik századi, globális. Méghozzá annyira, hogy az internetre feltöltött fércmű pusztítóereje nagyobb, mint egy bombamerényleté.

E silány film Marokkótól Malajziáig, több kontinensen átívelve mozgat meg tömegeket. A felheccelt tüntetők követségeket gyújtanak fel, diplomatákat ölnek meg, az erőszakba torkolló demonstrációkon emberek halnak meg. Nyugaton pedig a szélsőjobboldali pártok kapva kapnak a lehetőségen, hogy folytassák iszlámellenes propagandájukat.

A film, a mozgókép erejét már a szovjet hatalom és a náci diktatúra is felfedezte. A hidegháborúban is mindkét oldal bevetette a másik lejáratására. A huszonegyedik századra viszont már tényleg „szuperfegyver” lett belőle. A terroristáknak többé nem kell pokolgépet fabrikálniuk és azon agyalniuk, a biztonsági szerveket kijátszva hogyan helyezzék el a bombákat. Nincs szükség páncélöklökre vagy géppisztolyokra, megteszi egy-két videokamera is. Azt hiszem, soha nem volt olyan könnyű dezinformációt elhinteni, emberek millióit célzottan megvezetni, mint manapság.

A Muzulmánok ártatlanságának példája is azt mutatja, hogy a globális felforduláshoz elég leforgatni egy akár bűnrossz filmecskét, azt egy szerveren át feltenni a világhálóra, a népszerűsítéséhez létrehozni pár gyűlöletszító weboldalt és kész a mű. A káosz.

Az internet sajnos tele van szeméttel, mocsokkal és gyűlölettel. Meg szexszel, mert köztudottan azt lehet a legjobban eladni. A neten pár billentyű lenyomásával pillanatok alatt olyan „erotikus élményhez” juthat valaki, amelyhez másfél évtizeddel ezelőtt még pornómoziba kellett jegyet váltani. A kukkolási gerjedelem csak erősödik, ha „hírességekről” van szó.

A leskelődésnek lett áldozata Katalin hercegnő is, akit félmeztelenül, dél-franciaországi nyaralása közben kapott lencsevégre egy lesifotós. A hercegi pár most bírósági úton próbálja elérni a képek közlésének megakadályozását. Arra hivatkoznak, hogy a privát szférájukat érte támadás. A képek áradatát azonban Vilmos hercegék ügyvédei nehezen tudják feltartóztatni. Ahogy az iszlámot gúnyoló film, ugyanúgy terjednek a bálványozott hercegnőt felül semmiben megörökítő képek. Onnantól fogva, hogy valami felkerül a netre, lényegében megszűnik az ellenőrzés az adott információ felett. Ezt nagyon jól tudják a provokátorok, a gyűlöletet szítók és a meztelenséggel pénzt keresők. Velük szemben a világháló korlátozása sem igazán segít. Csak a józan ész, de mielőtt ezt számon kérjük a felhevült arab világon, nem árt előbb a tükörbe nézni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.