A bányatarület és Szénási szemüvege

A pontosság kedvéért néhány kiegészítést fűzök lapjuk 2012. augusztus 30-i számának 7. oldalán közzétett írásához. A cikk címe: „Miért akart Tarlós István szemüvegen ugrálni?” A „szemüvegleverős” mondat több mint hat évvel ezelőtt valóban elhangzott, de nem a cím alatti íráshoz kapcsolódik. Szénási képviselő azért szenvedte el (szóban), mert hosszú ideje és visszatérően ügyeskedett pártja megbízottjaként az önkormányzati tulajdonban lévő MDF-székház bérleti díjával, amit az MDF felszólítások ellenére évek óta volt szíves nem fizetni. Igaz, hogy ugyanazon az ülésen hangzott el, amelyiken az Eurocenter feletti bányaterület ügyét tárgyalta az óbudai képviselő-testület, de nem arra vonatkozott.

Ami pedig a bányaterület bérbeadását illeti (ami másik téma): a volt bányaterület nem építési terület volt (ma sem az), összesen kétszázalékos beépítési lehetőséggel. Gyakorlatilag régóta eladhatatlan volt, és a bérleti szerződésben a bérlő egy sor költséges kötelezettséget vállalt az önkormányzat helyett. Milyen svindli szándéka feltételezhető ott, ahol egy választási kampányban egyaránt „igen” szavazatot adott le hosszú viták után a Fidesz, az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP?

Egyébként pedig az előterjesztő nem a polgármester volt, hanem bizottsági döntés alapján az illetékes bizottság elnöke. Szénási képviselő (bár későn, a szavazás közben tett) észrevételei alapján a testület döntését mégis felfüggesztettem és újratárgyaltattam. A következő testületi ülésen az érvényes szerződés alapját képező testületi határozathozatal során a polgármester nem szavazta meg az előterjesztést. A szerződést pedig szintén nem a polgármester, hanem az egyik szocialista alpolgármester (nem Pető György) írta alá 2006. szeptember 21-én, testületi határozat alapján.

Tulajdonképpen csak egy kérdésem volna: mi az, ami stimmel az újságcikkben, főként a címhez képest?

Tarlós István főpolgármester

 

„Ide figyelj, Szénásikám, te summantottál az MDF-es székházügyben is. Most elmondtad a mondandódat, újra visszatértünk az ügy tárgyalására, úgyhogy ne ravaszkodj, mert leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!” – az ülésen készült hangfelvételből így reprodukálták az elhangzottakat a korabeli tudósítások, amelyek a bányaterület-szerződés vitájához kapcsolódóan említik ezeket a mondatokat, de – mint az a szövegből kitűnik – már ekkor az MDF-székházügyet vágja Szénási fejéhez Tarlós István. Az akkori III. kerületi polgármester a beszámolók szerint Szénásit és pártját hevesen ostorozva később rátért az MDF-székházügy taglalására is.

A féloldalas cikkünknek egyébként egy bekezdése foglalkozik a 2006-os szerződéskötés körülményeinek – főpolgármester által sérelmezett – leírásával. Ebben azt írtuk: Az üzletet még Tarlós István Fővárosi Közgyűlésbe való átigazolása előtt nyélbe ütötték. Ez igaz. Mint ahogyan az is, amit Tarlós István a megállapodás feltételeit jóváhagyó határozathozatalról és a szerződés aláírásáról leírt.

(A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.