Szóljon bele!

Miközben sorra jelennek meg okos elemzések és még értelmesebb javaslatok a lehetséges, vagy elképzelt kormányváltó választási stratégiákról és taktikákról, jóval kevesebb figyelem fordul egy ennél lényegesebb kérdésre: arra, hogy a választópolgárok milyen ajánlatnak tartják az MSZP kormányra kerülését, és milyennek tartják azokat a politikusokat, akik a bizalmukat kérik jelöltként a választókörzetekben.

Itt nincs látványpékség, hangzatos megoldás. Az első lépés ugyanis annak az ajánlatnak a kidolgozása, amit a választópolgár egyáltalán mérlegelhet, és csak ezután következhet az, hogy ezt miként lehet „fogyaszthatóvá tenni, eladni”, és azzal kormányra kerülni, majd végrehajtani.

A József Attila Alapítvány szakértők bevonásával kidolgozta az MSZP ajánlatát Magyarországnak. Ez várhatóan a választási program része lesz, bár kétségtelen, hogy a jelenlegi kiszámíthatatlan kormányzás következtében a válaszaink hangsúlyai eltolódhatnak.

Sajnos már nem kétséges, hogy ma Magyarországot a saját kormányától kell megvédeni, amely afféle vásott kölyökként társasjátékozik, és képtelen elfogadni (ahogy képtelen volt 2002-ben és 2006-ban), hogy a másik is nyerhet. A szabályokat ezért úgy alakítgatja menet közben, hogy folyton magát és hatalmát óvja velük.

Közhely vagy sem, viszont létfontosságú: a kormányváltás után azonnal helyre kell állítani a „fékek és ellensúlyok” rendszerét, a hatalom ellenőrzésére képes jogállam alapintézményeit: visszaadni az Alkotmánybíróság és az ombudsmanok megnyirbált jogkörét, a bíróságok, az ügyészség, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács függetlenségét, a média szabadságát. Rehabilitálni kell az egyének és közösségek polgári és politikai jogait, védeni a társadalmi szolidaritást biztosító gazdasági, szociális és kulturális alapjogokat. Hatályon kívül fogjuk helyezni azokat a jogszabályokat, amelyeket az elmúlt két évben az európai jogelvekkel ellentétesen, visszamenőleges hatállyal léptettek életbe. Megszüntetjük a „lex barátok és ellenségek” jogalkotási gyakorlatát. Mi állampolgárokban és nem alattvalókban gondolkodunk: alkotmányos szinten garantáljuk a szociális biztonsághoz való jogot, a munkavállalók védelmét és az egyenlő munkáért járó egyenlő bér elvét. Fellépünk minden olyan túlhatalommal szemben, amely az állam számára lehetővé teszi, hogy beavatkozzon az emberek magánéletébe.

Az MSZP abban hisz, hogy minden fiatalnak joga és kötelessége megtanulnia írni, olvasni, számolni, minden fiatalnak meg kell tanulnia kezelni a számítógépet, hogy idegen nyelvet beszéljenek és el kell sajátítaniuk az együttműködés, az alkalmazkodás és az érvényesülés képességét. Mi nem abban hiszünk, hogy az embereket le kell butítani, hogy koncként odavessék őket a hazai nagytőkéseknek, vagy multinacionális vállalatoknak! Nálunk a tudás mindennek az alapja: megnyitjuk a kaput minden gyermek előtt. Mi nem a helyi igényeket és adottságokat, hanem a minőséget központosítjuk. Legyen egyenrangú partner kormány, a tanár, a diák és a család. Legyen tanszabadság! Korszerűsítjük a Nemzeti alaptanterv követelményrendszerét, teret hagyunk az intézmények pedagógiai programjainak és a helyi tanterveknek. Biztosítjuk az óvodai nevelést, helyben tartjuk az általános iskola alsó tagozatát minden olyan településen, ahol erre lehetőség van, a felső tagozaton pedig a település adottságaira és a helyi közösségekre bízzuk, hogy helyben vagy iskolatársulások formájában képzelik el a jó minőségű oktatáshoz való hozzájutást. Olyan szakképzési rendszert alakítunk ki, amely képessé teszi a fiatalokat a mobilizációra, az egész életen át tartó tanulásra, az esetleges szakmaváltásra. Biztosítjuk, hogy a szülők maguk választhassák meg a világnézetileg hozzájuk leginkább közel álló intézményt. Visszaállítjuk az önkormányzatok iskolafenntartói jogosítványait. Helyreállítjuk az esélyegyenlőséget: önkormányzatok uniós és hazai forrásokhoz kizárólag akkor juthatnak majd, ha megfelelnek az esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitikai kritériumrendszernek, vagyis hatékony lépéseket tesznek a település leszakadt társadalmi rétegei érdekében. Hosszú távú, az iskolarendszeren kívüli felzárkóztatást segítő tanodaprogramot is indítunk, a részt vevő diák iskolai tanulmányait kísérő mentorrendszerrel.

Kezdeti beváláson alapuló felsőoktatási rendszert hozunk létre! Olyat, amelyben az első évet minden hallgató, aki az adott intézmény felvételi követelményeinek megfelel, az állam támogatásával kezdené. Ezen kívül létrehozunk egy, a hátrányos helyzetű tehetséges hallgatókat támogató országos ösztöndíjalapot is. Korszerűsítjük a felsőoktatási intézményhálózatot, a régiókra épülő tudásközpontokat alakítunk ki. A felsőoktatást, mint szolgáltatást, több csatornán keresztül, a megszerezhető tudásból származó közvetlen előnyökhöz igazodva finanszírozzuk.

Most már bizonyos: 2014-ig búcsút inthetünk a gazdasági növekedésnek. Két éve lényegében nem jönnek létre új munkahelyek. A kormány az országon belüli kirívó egyenlőtlenségeket mélyíti, a közszolgáltatások minőségét rombolja. Az oligarcháit kitömi, a nemzetközi tőkét elűzi, maga alá gyűri a bankrendszert; elszigeteli az országot, növeli az emberek kiszolgáltatottságát. Elsíbolták és felélték a magán-nyugdíjpénztári megtakarításainkat, az egykulcsos adó bevezetésével tovább tömték az övéiket, s ezt az 500 milliárd forintot az alacsony keresetűektől vették el.

Mi kiszámítható, befektetőbarát környezetet ígérünk annak, aki a munkahelyteremtés szándékával érkezik hozzánk. A tisztességes versenyben hiszünk, nem a pártközeli, politikai hatalmat pénzért vásároló magyar kiskirályokban. Az államadósság mértékének elérendő szintjét a GDP 60 százaléka körül húzzuk meg. Ambiciózus, de reális eurócsatlakozási programot alkotunk, amelynek keretében behatároljuk az infláció és az árfolyam szintjét. Ez mérsékeli majd valójában a svájci frankban (euróban, forintban) eladósodottak terheit, s ezzel lassan emelkedik majd a fogyasztás is.

Változtatunk az adózás mai áttekinthetetlen és igazságtalan rendszerén, a közbeszerzéseket átláthatóvá tesszük. A pályázatokban kiemelt szerepet biztosítunk a helyi, regionális és területi céloknak, a foglalkoztatottságnak és a piaci igényeknek. Elősegítjük, hogy a hazai forrású pályázati rendszer akár kizárólagosan a Magyarországon adót fizető szervezetek támogatására vonatkozzon. A 2014–2020 közötti uniós költségvetési keretről szóló tárgyalásokra új pozíciót veszünk föl, amelynek alapja az oktatási-képzési rendszerek modernizációja, a kutatás-fejlesztés és innováció fokozott támogatása, a foglalkoztatás bővítése, a kis- és középvállalkozások helyzetének erősítése. Enyhítünk a környezeti kiszolgáltatottságon: megerősítjük a környezetvédelem állami ellenőrzését, helyreállítjuk társadalmi, civil hátterét, kíméletlenül érvényt szerzünk a „szennyező fizet” elvének. Gondolkodunk az ökoadó formájáról is, mert az különös körültekintést igényel, hiszen érinti az energetikát, a közlekedést, a bányászatot, a mezőgazdaságot egyaránt. Zöld gazdaságprogramot készítünk, amelynek alapja a lakások energiatakarékos felújítása, az energiatakarékos elektromos eszközök alkalmazásának támogatása, a telepszerű lakókörnyezet felszámolása, a panelprogram újraindítása.

A közösségi közlekedés átalakításának alapelvei: kellő járatsűrűség, a minőségi minimum, a díjak és a költségek összhangba hozása. A szociális szempontokat indokolt körben, célzottan fogjuk érvényesíteni. Fejlesztjük a vasúti fővonalakat, növeljük a tranzitszállításokat, s ezért fejlesztjük a határátkelőket és a logisztikai hátteret.

A mi adórendszerünk nem bünteti, hanem ösztönzi a teljesítményt, és nem károsítja a szegényebbeket a gazdagok javára, fenntartható és biztonságos környezetet teremt a vállalkozásoknak. Ezt több lépésben tudjuk megvalósítani. Először is: fizessenek a jövedelmükkel arányosan többet az átlagosnál többet keresők, enyhüljenek az alacsony jövedelműek terhei. A kisebb keresetű munkavállalók számára a maximálisan igénybe vehető mértékig kiegészítjük a gyermekkedvezményt. Az adóátcsoportosítás után érzékelhetően csökkentjük a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulást. Visszavonjuk az egyszerűsített vállalkozási adó növelését. Az alanyi áfamentes vállalkozók körében a 15 százalékos evakulcs bevezetését látjuk indokoltnak. Az üzemanyag jövedéki adóját az EU-ban még elfogadott szintig csökkentjük. Visszavonjuk az Orbánkormány által bevezetett 2 százalékos áfaemelést és az általuk bevezetett új adókat is, fokozatosan, ahogy arra lehetőségünk lesz.

Mindez azonban már nem elég. Vissza kell állítanunk a kellő egyensúlyi viszonyokat a munkahelyeken, a munkavállalókat védő garanciákat, az érdekvédelem jogosítványait, a tiltakozás, a munkabeszüntetés jogát. Az államnak ismét vállalnia kell, hogy a béreket és munkakörülményeket érintő fontos ügyekben a szociális partnerekkel egyetértésben döntsön. A ellátások visszakerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe nyugdíjként vagy munkanélküli-ellátásként. Minden, tartós gazdasági hátrányt nem okozó eszközzel óvjuk a már meglévő munkahelyeket. Csökkentjük a foglalkoztatást terhelő adókat, járulékokat és elvonásokat – első lépésben célzottan, a leghátrányosabb helyzetű térségek és rétegek számára. A közfoglalkoztatást úgy alakítjuk át, hogy kiegészüljön a tartós foglalkoztatást megalapozó szolgáltatásokkal, programokkal, felváltva a szociális gazdaság új formáival. Az MSZP jelszava: minden családban legyen legalább egy kereső! Legyen visszaút a munkába a gyermeknevelésből, az egészségromlásból, a munka elvesztése után, illetve akkor is, ha nem sikerül a kényszerű vállalkozás. Nem engedhető meg, hogy szakképzettség nélküli fiatalok minden remény nélkül jelenjenek meg a munkaerőpiacon, ezért visszaállítjuk a tankötelezettség korhatárát 18 évre. Nálunk ismét erős, önálló kormányzati szerv foglalkozik majd a munkaerő-piaci szolgáltatások megszervezésével.

A Fidesz nem a családi gazdálkodást támogatja, hanem a Fidesz-család gazdálkodásait! Mi a helyi igényekben, a helyi sajátosságokban hiszünk. Egyszer s mindenkorra rendezzük a birtokviszonyokat úgy, hogy távol tartjuk a politikai hazárdírozókat, s megoldást kínálunk a tőkeellátottságra, modernizációs problémákra. Magyar földet magyar termelőnek, magyar gazdálkodónak! Alapelvünk kormányon az lesz, hogy a termőföldhöz, földhaszonbérlethez csak azok juthassanak, akik maguk művelik azt, illetve állattatot tartanak. A termelés modernizációjával növeljük a kibocsátást, ehhez az élelmiszer feldolgozás fejlesztése mellett megszervezzük a termelők, feldolgozók, kereskedők szoros együttműködésén alapuló termelés-feldolgozás-forgalmazás értékláncot. Nemzeti érdek, hogy a mezőgazdaság járuljon hozzá a zöld energia-termeléshez, hogy maradéktalanul érvényesüljön a „mindent hasznosítani kell” elve, és segítse a hatékony és fenntartható vízgazdálkodást, a környezetkímélő gazdálkodást, öntözést. A mezőgazdaságot más termelőágazatokkal és szolgáltatásokkal együtt kell fejleszteni. Ennek érdekében meg kell teremteni a valódi őstermelők, mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a szociális szövetkezetek piaci hátterét.

Közös feladatunk a szolidaritáson alapuló egészségbiztosítás rendszerének újraépítése. Biztosítanunk kell az igazságos hozzáférést a korszerű és humánus ellátáshoz, a gyógyszerhez jutás lehetőségét lakhelytől és jövedelmi helyzettől függetlenül; a szolidaritást, tehát a jövedelemarányos tehervállalást; a fenntarthatóságot és hatékonyságot; az emberi méltóság védelmét, a megkülönböztetés tilalmát. A kórházi erőforrásokat összpontosítjuk, biztonságosabbá tesszük a sürgősségi ellátást és az életmentést. Új társadalmi szerződést kötünk az országgal, amelyben rögzítjük az egészségügyi közkiadások minimális mértékét – ez a nemzetközi tapasztalatok szerint a GDP hat százaléka. Fontos az is, hogy a magánforrások ne haladják meg a teljes ráfordítás negyedét. A többletpénzt béremelésre, az ügyeleti és készenléti díjak növelésére, az alapellátás fejlesztésére, a kórházi rendszer átalakítására és megelőzési programokra használjuk. Az ápolásra szoruló időskorúak számának növekedése miatt kiemelt programként kezeljük a tartós ápolást és gondozást. Olyan rendszert alakítunk ki, amely mérsékli a nyugdíjasok, a krónikus betegségben szenvedők és a gyermeket nevelő családok rendszeres gyógyszerkiadásait.

A mai kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd! A hátrányos helyzetet konzerváló, átörökítő jobboldali szegénypolitika helyett mi igazságos szociális rendszert alakítunk ki, amelynek keretében szociális ellátást biztosítunk az együttműködő rászorultaknak, s kiemelt támogatást nyújtunk a nagyobb gondozási igényű személyeknek, az alacsonyabb jövedelmű ellátottaknak.

Azonnali lépéseket teszünk a nyugdíjasok érdekében. A nehéz helyzetben lévő nyugdíjasok méltányossági nyugdíját emeljük, számukra egyszeri segélyt nyújtunk. A magánnyugdíjrendszerben maradtakat teljes körűen rehabilitáljuk. Biztosítjuk az általuk befizetett járulékok alapján a nyugellátásukat, visszamenőlegesen elismerjük a szolgálati idejüket. A korábbi rokkantnyugdíjrendszer teljes szétverése után újraszervezzük a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának és szociális ellátásának rendszerét. Nem engedjük meg, hogy emberek sokaságától vegyék el a napi megélhetésüket biztosító ellátást!

Ma Magyarországon nincs rend. Az MSZP olyan rendőrséget alakít ki, amely a lakosság védelmét közvetlenül biztosító rendészeti tevékenységek ellátására, vagyis a közterületek rendjének fenntartására, a bűnüldözésre, a bűnmegelőzésre, a tűzvédelemre, a polgári védelemre koncentrál. Helyreállítjuk az egységes rendőrségi szervezetet, megszüntetjük a Terrorelhárítási Központot. Helyi rendészeti szerveket alakítunk ki: ide tartozik majd a megerősített és a helyi feladatoktól el nem vonható körzeti megbízotti szolgálat, továbbá e körbe soroljuk az önkormányzati rendészet szerveit. Erősítjük az önkénteseket: a bűnmegelőzés, a tűzvédelem és a polgári védelmi tevékenység esetében a civil öntudatra, a helyi közösségek összetartó erejére alapozunk.

Végül: újjá kell építenünk nemzetközi kapcsolatainkat, bizonyítanunk, hogy Orbán Viktor rémképei nem a magyar emberek akaratát tükrözik, mert mi továbbra is elkötelezettek vagyunk a demokratikus értékek mellett. Vissza hát Európába, az európai alapértékekhez, az erősebb, dinamikusabb Európáért való tettrekészséghez. Helyreállítjuk a nemzetpolitika és a szomszédságpolitika egyensúlyát – új nemzetpolitikát alakítunk ki, amely felvállalja a kulturális nemzetegyesítés ügyét, de nem avatkozik a határon túli magyarság sorsalakító önállóságába. Mi a valós honvédelmi, katonai kihívásokat, kockázatokat kezelni képes haderőt alakítunk ki, felhagyunk a sereg „vatikáni gárdává” alakítása és eközben a napóleoni nagy ármádiára való vágyakozás kettősségével. Magyarországnak aktív részvétellel, a kockázatok elhárításában felelősségteljes szerepvállalással kell hozzájárulnia ahhoz, hogy mind a NATO, mind az Euró pai Unió képes legyen megfelelni alaprendeltetésének, és így többek között, biztosítani hazánk biztonságát.

Most itt tartunk. Programunk reális, politikai, társadalmi és pénzügyi igénye megvalósítható, ígéreteink teljesíthetőek, számon kérhetőek. Ugyanakkor arra kérjük, vitatkozzon velünk, szóljon bele Ön is! Ennek módját megteremtettük az interneten: az MSZP és a József Attila Alapítvány honlapján és az MSZP Facebook-oldalán.

A szerző országgyűlési képviselő, a József Attila Alapítvány elnöke

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.