A köpeny, és amit eltakar

Ügyes taktikai húzásnak bizonyult az iskolaköpeny kötelező bevezetésének témakörét bedobni a tanévnyitás napjait megelőzően. Mindenki ezen rágódott, s szó sem esett arról, hogy az államosított iskolákat beépítették az állami hivatali rendszerbe, megfosztva őket az önálló költségvetés, a gazdálkodás és bérgazdálkodás minden formájától és jogától. 

Az iskolaköpeny szükségessége feletti szócsata elfedi, hogy a köznevelésről szóló törvény rendelkezései júniusban gyökeresen átalakultak, megismerésükre, értelmezésükre nem volt idő, s a végrehajtásához szükséges rendeletek sem készültek el időben.

Az iskolaköpeny kötelezővé tétele egyben stratégiai kérdés is, hiszen ez a megoldás jól szimbolizálja a kormány viszonyát az egyénhez és a közösségekhez: nincs szükség önálló, saját arculatra, csak egyforma, a hatalomnak tetsző, arctalan tömegre. Az öltözködés ugyanis a vélemény kinyilvánításának egyik igen fontos és hatásos módja. Egy jogállamban ilyen megoldás szóba sem jöhetne ebben a formában és módon, mert mint az emberi méltóság körébe tartozó kérdés, alapjogi védelmet élvezne az Alkotmánybíróság részéről. Feltehetően lesz egyenruhája a nemzeti pedagóguskar valamennyi tagjának, amelyben ellenőrzi a nemzeti tanulói kar nemzeti köpenyviselését. A nemzeti szakfelügyelet pedig ellenőrzi a pedagógust. És persze lesz egyenruhája az ország valamennyi lakosának is. A lakossági egyenruha olyan lesz, mint a király ruhája, nem lesz látható, csak érezhető. A lakossági egyenruhának két változata is elképzelhető, egy zsák formájú és egy kényszerzubbonyszerű. A zsák formájúban azok ugrálnak majd, akik szeretik, elfogadják, támogatják ennek a kormánynak a működését. A kényszerzubbony azoknak jut, akik mást szeretnének, mint amit diktálnak nekik. (Természetesen jól látható egyenruhát kapnak azok, akiket a hatalom veszélyesnek ítél, és ezért teljes egészében gondoskodik megőrzésükről.)

Az iskolaköpeny kötelezővé tételének persze van gazdasági oldala is.

Nem nehéz kiszámolni, hogy közel másfél millió köpeny közmunkásokkal való legyártatása, forgalomba hozatala és értékesítése mekkora hasznot hozhat a kiválasztott nemzeti vállalkozói körnek.

Az iskolaköpeny kötelezővé tételének az adott időpontban történő bejelentése összefügghet azzal is, hogy a köznevelésről szóló törvény nyári módosítása elrendelte az Országos Diákjogi Tanács és az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács 2012. szeptember 3-i jogutód nélküli megszűnését.

Az iskolaköpeny alól kilóg a lóláb. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.