Uj Péter: Vígjátékszezon

Forró ősz elé nézünk.

Nem mintha nem néztünk volna forró ősz elé 1985 óta minden rohadt évben. Az élet nem egy gárdamasír. Ebben a rekkenő recesszióban az ipar egyetlen szegmensét, a szórakoztatóipart azért sikerült rendesen fölpörgetni augusztus utolsó napjaira, pedig a legnagyobb stand-up komikus, a fanyar gazdasági humor unortodox pátriárkája még nem is mondott igazán erőset; a devizapiaci brókerek őszinte sajnálatára.

Különben is a vizuális kommunikációs vonalat nyomta meg igazán a csúcsra járt nemzeti és nemzetközi mémüzem. Don Orbán kőszegi fotójából azt tudtam kitörökgáborozni, hogy ezzel alighanem vizuálisan kívánnak ráerősíteni Pataky Attila lovagkeresztjére, és olyan rétegek felé kívánnak nyitni, amelyek felé eddig nem kívántak nyitni, vagy inkább a rétegek kívántak nyitni, de nem nyílt. Kívánok.

A fentiekkel ugyan semmilyen összefüggésben sincs, mégis gyorsan kontextust teremtett magának a francia–román cigánydinóbotrány, ami a paleontológiában éleződő etnikai feszültségeknek óramű pontosságú lenyomata. Nem is merek mélyebben belemenni, mint ahogy érintőlegesen merem érinteni a kisantant másik bástyájának szinte cigánydinógyilkos szenzációját, miszerint ovátlanítanák a csehszlovák nőket.

És akkor már túl voltunk a spanyol moncsicsi-Krisztuson (szó nem érheti a ház elejét, nem csináltak belőle bohócot), és remélem, lesz majd élelmes vállalkozó, aki ebből is százmilliós magánvagyont rak össze, mint annak idején a sokkal vérszegényebb sima moncsicsiból.

A nyár vígjáték-csúcsteljesítménye mégis a Szíriában nyaraló exrendőröké, akik ott se voltak, amikor már elmentek, nem is tudtak magukról, és azt se tudják, hogy kicsodák. A sztorit szinte biztos a Cohen testvérekkel íratta a kormány (amely így próbálja elterelni a figyelmet a tervezett fájdalmas intézkedésekről), a párbeszédeket viszont a Columbo valamelyik szerzőjével, mert a Columbóban a bűnös minden mondatából mindig nyilvánvaló, hogy hazudik, ez neki a dramaturgiai motorja és bravúrja.

De az már stílusidegen, hogy az egyenruhás főantiterrorista bekapcsolt mikrofonok előtt, hallhatóan sugdosva instruál, hogyan kéne terelni. Az már olyan Szeszélyes Évszakok-ízű, na.

Orbán Viktor érkezik a kőszegi fesztiválra
Tranzit Fesztivál a határon - érkezés Kőszegre Orbán Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.