Füstölgök

Az Átment a trafiktörvény című cikkük felvetéseit támasztanám alá pár lehangoló adattal.

A Füstölgők Társasága felmérést készített a magyarországi kiskereskedők körében a trafiktörvény bevezetésének szerintük várható hatásairól.

A kiskereskedők túlnyomó többsége (81%) árbevétel-csökkenésre számít, sokan (43%) attól tartanak, hogy vásárlóik egy része elpártol tőlük, és majd olyan üzletekben intézi a bevásárlásait, ahol a közelben dohányterméket is lehet kapni. A forgalomcsökkenés természetesen tovább fog gyűrűzni, hiszen így kevesebb eladóra lesz szükség! A válaszadók egyharmada (33%) úgy gondolja, hogy meg kell majd válnia egy-két alkalmazottjától. Sőt a kiskereskedők 15 százaléka attól tart, hogy számára a tervezett törvény végzetes lenne, dohánytermékek árusítása nélkül az üzletet be kellene zárni a forgalom drasztikus csökkenése miatt.

Ezek a várakozások és a félelmek. Ezzel szemben van a kiskorúak védelmének szándéka.

A törvény mellett érvelők azt mondják ugyanis, hogy így jobban lehet védeni a kiskorúak érdekét. Ez számunkra értelmezhetetlen. Ma ugyanis senki nem adhat el 18 éven aluli fiataloknak dohányárut. Azoknak a boltoknak, amelyek ma dohányterméket árulnak, létérdekük a meglévő jogszabályok betartása, máskülönben – joggal – súlyos szankciókkal nézhetnek szembe. Ha a törvényhozó úgy érzi, a komoly büntetések nem érték el a hatásukat, emeljék a kiróható tételeket vagy szigorítsák az ellenőrzést. Azt azonban sehogy sem értjük, hogy segíti majd a korábban említett célok érvényesülését a dohány-kiskereskedelem államosítása.

A legfrissebb tapasztalatok is azt mutatják, hogy a dohányosok és azok, akiknek dolguk van a nem dohányzók védelméről szóló törvény betartásával, példásan törvénytisztelők.

Társaságunk attól tart tehát, hogy a tervezett törvény sok magyar kiskereskedő üzleti vállalkozását ellehetetlenítené, tovább nehezítené a dohányosok életét, és ennek ellenére nem érné el a célkitűzését, vagyis a kiskorúak dohánytermékhez jutásának visszaszorítását. Fellendítené viszont a feketepiacot.

Reméljük, a törvényhozók újragondolják a trafiktörvény bevezetésével kapcsolatos terveket, annak ellenére is, hogy Brüsszel nem fűzött véleményt hozzá.

S. Takács Zsuzsanna szóvivő, Füstölgők Társasága

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.