Elefántground

A gyülekezési törvény megsértéséért 500 rubelre ítéltek két maszkos lányt, akik valami Pussy Riot nevű formációban, a Vörös téren, gyenge hangosításban arról énekeltek, hogy „Putyin behugyozott”. Ez történt idén januárban. Mindenki szépen hazament, az esetről lényegében nem hallott senki. Aztán alig egy hónappal később öt maszkos lány a Moszkva belvárosában fekvő jelohovói székesegyházban kezdett punkimába Putyin elűzéséről, de az őrök hamar leállították őket. Mindenki szépen hazament, az esetről nem hallott szinte senki. Három nap múlva a Krisztus Megváltó-székesegyházban tűntek fel, ahol húsz másodperces performance-ot adtak elő, ugyancsak kötött színes maszkban imádkoztak a Szűzanyához, hogy űzze el Putyint. Eleinte ennek sem volt nagy visszhangja, amíg nyomozás nem indult a Vlagyimir Putyin államfői székbe való visszatérését biztosító államfőválasztás küszöbén tartott akció ügyében, és le nem tartóztattak három huszonéves nőt. Ha addig nem hallott az orosz közönség a Pussy Riotról, utána biztosan.

Ám az állami elefánt nem elégedett meg az underground porcelánboltjában keltett hírveréssel: a nemzetközi siker érdekében őrizetben tartotta a nőket az eljárás idejére, egyszerű szabálysértés helyett bűncselekménynek minősítve az ügyet. Nyárra az underground feminista punknők tavaly alakított csapatáért már a zenei világ nagyjai álltak ki: Madonna – akinek saját bevallása szerint tetszik is a lányok zenéje –, a Red Hot Chilli Peppers, Björk, a Faith No More követelt szabadságot koncertjeiken a Pussy Riotnak. (Björk eközben húsz fontért kínálja saját site-ján a Pussy Riot-pólókat, a bevételt a csapat rokonainak és az ügyvédek munkájára ajánlva fel.) De az orosz igazságszolgáltatás többet akart: legendát, széles körű mozgalmat, hogy a Pussy Riotot mindenki a magáénak érezze, aki szerint a hatalom minden mértékét elvesztette. Ennek érdekében a bíróság az indulatokat hűtő – bár még mindig nem csekély – felfüggesztett büntetés helyett két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a hölgyeket, hogy a zenei világ és több ismert színész után a politikusok is védelmükbe vehessék a Pussy Riotot Washingtontól Brüsszelig.

Mára a kötött színes maszk az orosz ellenzékiség globálisan ismert szimbóluma lett, olyan hatással, amit a Kremllel kritikus csoportoknak a legnagyobb összefogás mellett sem sikerült volna elérniük, ha nem siet segítségükre a hatóság és az igazságszolgáltatás. A módszer nem csak underground maszkokkal működik, és nem csak Oroszországban; a hatalom pillanatok alatt nemzetközi branddé tehet akár egy kevesek által beszélt nyelven, ezen belül is csak egyes régiókban sugárzó, beszélgetős rádióadót is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.