Néhány szó az eváról

Szomorúan olvastam a Nemzetgazdasági Minisztérium publikációjára építkező MTI-közleményt, amely – egyebek között – arról tudósít, hogy az evakörbe tartozó vállalkozások idei héthavi költségvetési befizetése (70,5 milliárd forint) jelentős mértékben elmarad az előző év hasonló időszakában befizetett 82,6 milliárd forinttól, illetve a 2010. évi időarányos 87,1 milliárd forinttól. Szomorúan, de nem meglepődve konstatálom az adatokat.

Tavaly nyáron és kora ősszel folyt a nyilatkozatháború az eva megszüntetése, illetve megtartása körül. „Hétfőn” kimondták a konstrukció megszüntetését, „kedden” hitet tettek a változatlan formában való megtartás mellett, „szerdán” kihirdették a drasztikus adókulcsemelést. Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok nélkülözték a közgazdasági megfontolásokat és értelmes argumentumokat.

A parlamenti döntést nem alapozta meg szakmai egyeztetés és az érvek ellenérvek tárgyszerű ütköztetése; így került az emelt kulcsra vonatkozó javaslat a törvényhozók elé párosítva egy teljesen irreális – azóta még felfelé (!) korrigált – 2012. évi költségvetési bevételi tervvel (225 milliárd forint). Elfogadták az előterjesztéseket, a következményeket ma már ismerjük. (Az már csak „hab a tortán”, hogy a kormány elképzelése szerint a 2013. évre a tervezett evaágon érkező költségvetési bevétel több mint 220 milliárd forint, a 2014. évi prognózis meghaladja a 240 milliárd forintot.

Vajon ezeket mire alapozták, milyen létszámú vállalkozói körrel számoltak, és milyen adókulccsal?) Nem kevés malíciával írom: sokan és sokat tettek azért, hogy a hosszú évekig stabil költségvetési bevételt jelentő evakonstrukcióba vetett vállalkozói bizalom megrendüljön, és elveszítse szimpatikus vonásait. Két ütemben – először 25 százalékról 30 százalékra, majd 30 százalékról 37 százalékra – változtatták a törvényalkotók az adókulcsot.

A második, igen jelentős emelést követően is – teljesen érthetetlenül – arra számítottak, hogy az állami költségvetés bevételei emelkedni fognak, holott előre tudható volt, hogy a kétlépcsős adókulcsnövelés számos vállalkozót elriaszt majd az egyszerűsített adószisztémától. Láss csodát! Ma már közismert: húszezres nagyságrendű vállalkozás (vállalkozó) lépett ki az evakörből, de senkinek „lövése” sincs, hogy hova tűntek. Visszaadták a vállalkozói igazolványukat, más adózási formát választottak, vagy – ami a legrosszabb –fejest ugrottak a feketegazdaságba?

Jó lenne tudni erre a pontos választ, de arra még inkább, hogy milyen forrásból fogja pótolni az állami költségvetés az idén kieső, az eva ágán tervezett bevételét, és fennmarad-e a jövőben az evakonstrukció? Ha igen: milyen feltételek mellett? Ha nem: milyen kulturált és zökkenőmentes átmeneti eljárással biztosítható az érintett vállalkozói kör érkez(te)ése az úgynevezett kisadózok táborába? Szakszerű és megnyugtató válaszra van szükség.

A szerző a Vállalkozók- és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.