Az autópályarégészetről pontosan

Az autópálya-régészetről megjelent írásukban (Kemencébe bújt asszony, 2012. augusztus 2., 13. oldal) indokolatlanul vádolják csúsztatással a régészek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t. Véleményünk szerint épp a régészek torzítanak a feltárások összegeinek megadásakor, amit főleg azért furcsállunk, mert a Népszabadság mintha a régészek „bemondása” alapján írná le ezeket a számokat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részéről mi, ha régészeti feltárások milliárdos összegeivel példálózunk, mindig szerződéseket, az előzetes feltárások régészeti költségigényét csatoljuk, hiszen úgy gondoljuk, hogy ekkora összegről szóló vitánál ez az eljárás indokolt.

A cikkben azt írják: „Az 53 milliárdos beruházásban az eddigi feltárás 1,7 milliárd forintba került (de ezt sem fizették ki teljesen), és nem 3,2 milliárdba, helyesbíti lapunk korábbi információját Lassányi, mely szerinte feltehetően a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. torzított adatsorára támaszkodhatott. Előszeretettel szokták még emlegetni az M9-es autópályát, jegyzi meg az elnök, ahol tényleg volt költségnövekedés az eredetileg tervezetthez képest, de 209 millióról nem a NIF Zrt. által állított 2 milliárdra, hanem 850 millióra.”

Utóbbi két beruházásnál a teljes igazság az, hogy az M43-as esetében, azért nem fizettük ki a teljes 3,2 milliárdot, mert a hivatkozott törvénymódosítás életbe lépett, így törvényileg nem tudtak a régészek többet kérni, azonban írásos dokumentációval rendelkezünk arról, hogy a vitatott 1,5 milliárdos összeget a régészek már meg is pályázták a kormánynál. (Az 1,7 milliárdot kifizettük, amit számlával tudunk bizonyítani, de ez most nem a vita tárgya.) Az M9-es esetében hasonló a helyzet, ott a különbség mindösszesen annyi, hogy a régészeti feltárás olyan méreteket öltött, hogy az 51-es és 54-es út közötti szakasz megépítése az ellehetetlenülés szélére került, mivel a teljes beruházás 15%-át meghaladták a régészethez tartozó költségek, így kétséges, hogy egyáltalán megépülhet-e ez az út. Itt valóban csak 850 milliót fizettünk ki a 135 ezer négyzetméter feltárt területért, azonban ha netalán a beruházás újraindulna, akkor a régészek további 250 ezer négyzetméteres igényének kell majd megfelelnünk.

A szerző kommunikációs vezető, NIF Zrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.