Czene Gábor: Semmi rendkívüli

Néhány hete a nyugat-magyarországi Devecseren, minap a Pest megyei Cegléden tartott pogromhangulatban fogant cigányellenes felvonulást a szélsőjobb.

A szocialista Lendvai Ildikó szerint világossá vált, szervezett provokáció készül annak érdekében, hogy a helyi konfliktusok véres cselekményekbe csapjanak át: „A cél ma már egyértelműen az, hogy a szélsőjobboldali szervezetek politikai tőkét kovácsoljanak maguknak egy erőszakos összeütközés kirobbantásával.” Az MSZP-s képviselő az Országgyűlés emberi jogi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

A különféle ügyekben eddig létrehozott eseti és albizottságok produktumát összeadva nagyjából egy termetes nullát kapunk, és ne tápláljunk illúziókat, a mostani rendkívüli ülés se kecsegtetne sokkal több eredménnyel. A pártok (jelen esetben elsősorban a Fidesz és csatolmányai) logikáját ismerve a felelősség áthárítása és egymásra mutogatás lenne várható: anyázás, iszapbirkózás, dagonya.

Lukács Tamás, az emberi jogi bizottság KDNP-s elnöke gyorsan reagált a javaslatra, és – bárcsak így lenne ötösünk a lottón – közölte, hogy nem tartja indokoltnak az ülés összehívását. Az ilyesmit – fejtegette – nem szabad elhamarkodni, illő megvárni például, mire jut az a vizsgálat, amit a rendőri intézkedések kapcsán rendelt el az országos főkapitány. Az állam erőszak-monopóliumáról szóló jogszabályokat is alaposan tanulmányozni kell…

Pedig Lendvai Ildikónak igaza van abban, hogy a jobbikos nyomulásra a politikának végre kemény választ kellene adnia. Valódi nemzeti együttműködésre, ha úgy tetszik, a magyar demokraták összefogására lenne szükség – a szélsőjobboldali ámokfutással szemben. És nem az elszörnyedt külföldi sajtóvisszhangok vagy Magyarország nemzet közi megítélése, hanem önmagunk miatt. Azért, mert magyarságunkkal nem fér össze, ami akár halványan is emlékeztet a nácikra és a nyilasokra.

Pláne, hogy itt a halványnál jóval erősebb tónusokat látunk. A társadalom totális ellenőrzésére irányuló politikájával a Fidesz pont a virulens szélsőjobb számára teremtett kedvező terepet, viszont megbénította az emberi jogi szerveződéseket. Csupán elszórt csoportok tiltakoznak a Jobbik rasszizmusa ellen, fellépésükben nincs átütő erő. Ne feledjük, a Fidesz lenyúlta a cigány önkormányzati rendszert is. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke egy személyben a Fidesz parlamenti képviselője.

Nincs önálló mozgástere, azt teszi, amit mondanak neki. Amikor a leghangosabban kellene kiabálnia, akkor hallgat a legmélyebben. Az orbánista kétharmad – még mielőtt belekezdett volna a jogállam csonkolásába – először a saját táborában honosított meg tekintélyelvű, féldiktatórikus uralmat. A fideszes konglomerátum nincs, és belátható időn belül valószínűleg nem is lesz olyan mentális állapotban, hogy képes legyen mozgósítani talán még meglévő demokratikus tartalékait. Ehhez több feltétel is hiányzik. Legelső helyen: az akarat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.