Kibeszélés?

Az MSZP a Fidesz és a Jobbik eltökélt ellenfele, ezért az MSZP sem az Orbán Viktor vezette Fidesszel, sem partnerével, a szélsőjobboldali Jobbikkal nem lép koalícióra sem 2014-ben, sem előtte, sem utána – jelentette be hétfőn Mesterházy Attila. Mi indokolta a magától értetődőnek tűnő állásfoglalást?

Íme: a Heti Válasz 2012. július 11-i számában „robbantott” az egykori privatizációs miniszter, Suchman Tamás. Azt fejtegette, hogy szükség esetén sort kéne keríteni egy MSZP–Fidesz-nagykoalícióra. Persze csak akkor, ha nem győznek a szocialisták, hanem mondjuk fej fej mellett végez a két párt. Mert – fogalmaz Suchman – azt a variációt nem tudná elfogadni, hogy a szélsőjobboldal szervezze meg az országot, hogy a Fidesz velük legyen kénytelen összefogni. A perifériára szorult politikus méltányolja, hogy Orbán Viktor milyen szeretetteljes hangú levelet küldött a nagybeteg Horn Gyula 80. születésnapjára, s elégedett a kormány és a köztársasági elnök nyilatkozataival a Schweitzer-ügyben.

De ez még semmi. Nem sokkal később (Magyar Hírlap, 2012. augusztus 1-je) a partvonalról küldött elismerésre és megmosolyogtató, avagy megdöbbentő (döntsék el a választók) fölajánlkozásra már egy komoly funkcióban lévő szocialista, a budapesti elnök, Molnár Zsolt erősít rá: ő is elképzelhetőnek tart egy MSZP–Fidesz-kézfogót. Persze a nyilatkozat azonnal hullámokat kavar, s következik az indignálódott magyarázkodás, hogy persze nem ezzel a Fi desszel, meg ha az ország érdeke úgy kívánja. A szocialistáknak kifizetődőbb és logikusabb volna másfelé gesztusokat tenni, szövetségest keresni – bár, mint látható, az se könnyű. Sem nekik, sem a szóba jöhető partnereknek. Az viszont tény, hogy az MSZP egyelőre aligha tud a jobboldal kedvében járni, saját hívei viszont kitérnek a hitükből, ha a főváros szocialista frakcióvezetője Tulassay Tivadart Schmitt Pál disszertációjával kapcsolatos „hőstette” után azonnal Budapest díszpolgárának javasolja, vagy a Horn-születésnap házi ünnepségén a rendezők nélkülözhetetlennek tartják Orbán köszöntőjének felolvasását.

Léteznek politikai kényszerek, amelyek tető alá hozzák egymástól távol eső pártok alkuját, szövetségét – ott, ahol nem szivárgott be minden zugba a megosztottság, a táborok nem égették ki az egymás irányába vezető ösvénynek még a legkisebb útjelző kóróit is. Egy kiegyezés kölcsönös felismerése és lebonyolítása a mi vidékünkön azonban ma nem lenne kevesebb, mint egy újabb rendszerváltás.

A Magyar Szocialista Párt berkein belül örökzöld ígéret: nincs több kibeszélés. Van. Az még nem volna baj, ha a fősodorral nem pontról pontra azonos, folytonosan leegyeztetett véleményekkel kerülnének reflektorfénybe szocialista politikusok. De 2012 nyarán az éppen csak a romjaiból feltápászkodó MSZP egyik vezetőjétől a nagykoalíció meglebegtetése nem merész gondolat, hanem az állapotok, pártja és saját pozíciójának teljes félreértelmezése. Arról árulkodik, hogy 1. nem hisz az övéi győzelmében, 2. kevés a potenciális szövetségese, vagy nem bízik bennük, 3. titokban úgy véli, hogy szelídebb klímát teremtve talán nem is olyan rossz ellenzékinek maradni, 4. nem tudja, mit beszél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.