Füstadó

Nálunk januárban szokottmegjelenni a kéményseprőnek látszó adóbeszedő. Nagyjából öt perc alatt szétnéz a lakásban, beszélgetünk a nagy semmiről, miközben kitölti a számlát.Mostanában a cirkót is megnézi, méri a szén-dioxid-szintet, korábban azt sem tette, csak átadott egy papírt, zsebre vágta a pénzt, és elment. Ha jól emlékszem, ebben az évben úgy ötezer forintot fizettünk. Ügyvédeknek nincs ilyen percdíjuk, de a fene enné meg, kifizetjük, csak menjen már a feketeember.

Jövőre visszasírjuk ezt az ötezer forintos tarifát. Néhány napja pakolták ki a kormányportálra a jövő januárban hatályba lépő, a kéményseprőipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletének tervezetét. Azért, hogy szóljunk hozzá – augusztus elsején rakták ki a Kormany.hu-ra, és egészen harmadikáig kommentálhattunk a magyar demokrácia újabb dicső mozzanataként. Inkább nem írom le, hogy az ismerősök mit szóltak a tervezethez. A sok hablatyon túl ugyanis az a lényeg, hogy 2013-tól a kéményseprésért 14 ezer forintot kell fizetni. Ettől az önkormányzatok lefelé legfeljebb 20 százalékkal eltérhetnek. Az is 11 200 forint. Nettóban és kéményenként, ha jól értem a szöveget. Hogy miért pont ennyit? Mert ennyi egy mérnök óradíja. Ugyan mutassanak már egy kéményseprőt mérnöki diplomával! Olyat, aki egy órán át vizsgálódik a kémények körül. Mér, kotor, és mérnöki pontossággal tanácsot ad. Ha nem így történik, akkor olyanért fizetünk, ami mögött nincs ellenszolgáltatás.

Rendben, az érdekünket szolgálja a seprés, mert eldugulhat a kémény, madár telepedhet a belsejébe, bármi lehet. Belátom, időnként takarítani kell. De akkor takarítsanak, s ne olyan üzenete legyen a dolognak, hogy ez a művelet nem több egyszerű lenyúlásnál. Ekkora összeg esetében az ember már nem azt érzi, hogy ez a szolgáltatás érte van, hanem hogy sarcolják. Ezt az érzést erősíti, hogy januártól a kéményseprő leállíthatja a fűtést, ha az az életet, illetve a vagyonbiztonságot veszélyezteti. Vagy ha nem fizet az ember, gondolom. Ez is a mi érdekünket szolgálja, mint a többi hasonló adóztatási trükk. Az ember érdekében még tűzvédelmi bírságot is kiszabhatnak – másfél millió a felső határ.

Az első füstadót Mátyás király vezette be a kapuadó helyett. A kapuadót akkoriban az fizette, akinek a kapuján befért egy megrakott szekér. Az élelmes magyar összenyitotta portáit, így négyen-öten fizették az adót. Okos ember lévén Mátyás átlátta a trükköt, ezért a kémények után fizettetett adót. Össze mégsem költöznek az emberek! A pénzből hadsereget verbuvált, épületeket emelt.

A mai kéményadóból semmi ilyenre nem telik. Hogy mire megy el? Amire a többi. Elszáll. A szélirányt jól ismerjük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.