Putyin Riot

A legelszántabbak fém álarcot viseltek, a Quiet Riot amerikai heavy metal banda rajongói a nyolcvanas években ezzel fejezték ki szimpátiájukat a fejdöngető zene iránt. Három évtizeddel később színes csuklyákat húznak magukra a Pussy Riot tagjai. Azok a fiatal orosz nők, akik zajos utcai performance-okkal fejezték ki véleményüket Vlagyimir Putyinról. Először a metsző februári hidegben a Vörös téren tartottak rögtönzött koncertet. Majd pár héttel később a Megváltó Krisztus-székesegyházban celebráltak punkmisét: azért fohászkodtak a Szűzanyához, hogy űzze el Putyint.

A Putyin-trikós performance-művész Alekszej Szergyenko, kezében Dmitrij Sagin a Pussy Riot tagjait ábrázoló fatojásával
A Putyin-trikós performance-művész Alekszej Szergyenko, kezében Dmitrij Sagin a Pussy Riot tagjait ábrázoló fatojásával

Az orosz ortodox egyház az ördög kezét látta a – nevük szerint – „Punci Lázadók” előadásában. Példás büntetést követeltek, s miután a putyini hatalom igencsak szót ért a pópákkal, az orosz igazságszolgáltatás gépezete beindult. A Putyin győzelmét hozó államfőválasztás után a három lázadót hosszú hónapokra előzetesbe csaptak, huliganizmus és vallási gyűlölet szítása miatt pedig vádat emeltek ellenük – ezekért akár hét év börtönt is kaphatnak.

A Moszkvában zajló büntetőper teljesen abszurd. Emlékezetes, hogy a már említett nyolcvanas években, az egyre gyengülő Kádár-rezsim is karhatalmi, illetve büntetőjogi eszközökkel lépett fel a felforgatónak ítélt magyar punkzenekarok ellen. S az is felmerül: mi lett volna, ha Nagy-Britanniában felségsértés vádjával letartóztatták volna, majd bíróság elé állították volna a Sex Pistolst, amikor a legendás punkegyüttes a God Save the Queen című számban II. Erzsébetet egy fasiszta elnyomó rezsimmel hozta összefüggésbe.

A felhördülés olyan nagy volt, hogy a BBC nem sugározta a számot. Az viszont egyetlen ügyésznek sem jutott eszébe, hogy vádat emeljen. Lehet, hogy nem ízléses, de ez művészet, a véleménynyilvánítás, illetve a művészet szabadsága pedig a demokratikus alapjog. Erre hivatkoztak azok a brit rock- és posztárok is, akik a londoni The Timesban megjelent nyílt levélben lényegében kegyelem gyakorlására szólították fel Putyint. Az éppen Londonban tárgyaló államfő pedig üzent a bíróságnak, hogy eljött az enyhe ítélet ideje.

Ha a három fiatal orosz nő mondjuk felfüggesztett szabadságvesztéssel megússza a „kirakatpert”, az sem happy end. A Pussy Riot elleni eljárás ugyanis illeszkedik azon intézkedésekhez és törvényekhez, amelyekkel a putyini hatalom igyekszik megszilárdítani pozícióit. Az internet ellenőrzésére tett kísérletekkel vagy azzal, hogy a Nyugatról támogatott jogvédő szervezeteket külföldi ügynökként való regisztrációra kényszeríti, saját gyengeségéről tesz tanúbizonyságot.

A putyini berendezkedésnek egyelőre nincs alternatívája, a demokratikus ellenzék túl gyenge és megosztott. Az viszont Oroszországban is sokakat elgondolkodtat, hogy néhány fiatal nő botrányt okozó fellépése ilyen átlátszó pánikreakciókra késztet egy önmagát kőkeménynek gondoló és láttatni akaró rendszert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.