Dzsihád Aleppóban

Szíriában egyre több a halott, egyre több a menekült. Egyre több a rom, egyre több a nélkülöző. A szír állam esik széjjel. A diktatúra gyengül, tehát egyre több a tudósító az országban. A világ tájékozottabb lett. Így már több oldalról megerősítik, hogy a felkelők vetekednek a kormánycsapatokkal brutalitásban. Aleppóban tudósítók látták kivégzett kormánykatonák hulláit egy elfoglalt rendőrkapitányság épületében.

Az erőszakot nehéz megállítani. Külföldi felszólításra hagytak fel a lázadó csapatok a tömeges kivégzésekkel. A The Guardian riportere azt erősíti meg, hogy a felkelésben növekszik a vallásos szélsőségesek szerepe. A tudósítás szerint a dzsihadisták között vannak szíriaiak, akik korábban Irakban harcoltak az amerikaiak és az ottani (síita) kormány ellen, s vannak külföldiek is. Jól értik a gerillahadviselés szabályait, jobban, mint a Szabad Szír Hadsereg katonái.

A vallásos hit és a fegyelem kiemeli őket. Pénzzel is jobban el vannak látva, Szaúd-Arábiából, Katarból jön az utánpótlás. A dzsihadisták nem titkolják: az al-Kaidához tartoznak. Ilyen hírek korábban is voltak, a damaszkuszi kormány szakadatlanul ezt hangoztatta. Ahogy a harcok elkeseredettebbek, a radikálisok előretörnek. Sőt, önállósítják magukat leszakadva a fő felkelő erőtől.

A nemzetközi közösség felelőssége egyre nő, de nem látszik, hogy lenne valamilyen terve a megoldásra. Ideális a politikai rendezés, tűzszünet és átmeneti kormány lenne, amely garantálja a békés és demokratikus átmenetet Szíriában. Bassár el-Aszad és környezete azonban nem akar távozni, és erős továbbra is a (kínai és orosz) hátországa. Az öldöklés tehát folytatódik.

Az arab államok és Törökország immár bekapcsolódtak a hadműveletekbe. Adanában, a szír határ közelében műveleti központot hoztak létre. A felkelők egyre több fegyvert kapnak. A héten azt jelentette az amerikai NBC tévé, hogy a szabad szírek vállról indítható légvédelmi rakétákhoz jutottak. Miután a kormány egyre többször vet be harci gépeket a polgárháborúban, ez javíthatja a felkelők harci pozícióit – ha igaz a hír.

Tegnapi közlés szerint Barack Obama jóváhagyta az amerikai ügynökségek együttműködését a lázadókat irányító törökországi „idegközponttal”. Egyébként Adana közelében van Incirlik NATO-bázisa, jelentős USA-jelenléttel. Az amerikaiak szerint azonban fegyvert nem adnak a felkelőknek, csak kommunikációs eszközöket és hírszerzési támogatást. Egyébként épp így történt Líbiában is. Végül a líbiai felkelőket felfegyverezték és légi támogatást is kaptak a Nyugattól.

Szíria azonban nem Líbia. Sokkal érzékenyebb helyen, összetettebb társadalomról van szó. Elképzelni is rossz, hogy a szír összeomlás milyen hatással lenne valamennyi szomszéd országra. Nemcsak menekültáradatot, de háborús veszélyt is jelentene. Ahogy az események alakulnak, az inkább az al-Kaidának kedvez.

Már rengeteg nő és gyerek elmenekült Aleppóból, vannak, akik még kitartanak
A woman walks through rubble from a building destroyed by shelling from forces loyal to Syrian President Bashar Al-Assad in downtown Aleppo August 1, 2012. REUTERS/Goran Tomasevic (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.