Zajos lesz a nyárutó

Csöndes augusztus elé nézünk, már ami a belpolitikát, illetve a gazdaságot illeti. Az IMF-tárgyalók Washingtonban, az Európai Bizottság szakértői Brüsszelben értékelik itteni látogatásuk tapasztalatait, s lehet, valamelyik tenger partján, laptoppal a kezükben teszik ezt. Szeptemberig nem lesz hivatalos jelenésük Budapesten. Orbán Viktor pedig szabadságát tölti, tőle sem számíthatunk egy darabig piacmozgató bejelentésekre.

Eközben a magyar fizetőeszköz régen látott jó erőben van, kevesebb mint 280 forintot kell fizetni az euróért. Mégsem merném azt tanácsolni a kisbefektetőknek, hogy meneküljenek az euróból, és minden pénzüket váltsák forintra. Nem, mert amíg itthon a visszatérő kánikula szolgáltatja majd a legizgalmasabb témát a következő hetekben, addig Európában hideg szelek fújnak a politikában. Teljes bizonytalanság övezi a görög válság kimenetelét, a németek egyszer azt mondják, az eddiginél többet nem akarnak beleölni a hellének megmentésébe, máskor nem zárkóznak el teljesen ettől a lehetőségtől. Természetesen a vélemények, álláspontok változatossága sem független a belpolitikától, mégpedig a némettől. Az aktuális erőviszonyokon múlik, melyik hang erősödik fel.

Ennek jegyében telik el az előttünk álló négy hét, s ez nem hagyja majd érintetlenül a forint árfolyamát. Akár egy rosszul időzített, pesszimista nyilatkozat a görögök sorsát illetően leértékelheti a közös európai pénzt a dollárral szemben, ez pedig magával ránthatja a forintot, egy befektetési szempontból bizonytalannak tartott vidék fizetőeszközét.

Szeptembertől aztán újra tőlünk lesz hangos a magyar piac. Folytatódnak az IMF-tárgyalások, melyekről már most tudni, hogy több vitás pont nehezíti a megállapodást. Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka, s a képviselők egyik első dolga lesz a 2013-as költségvetés megszavazása. Arról a büdzséről kell döntenie a T. Háznak, amelynek megalapozottságát a Költségvetési Tanács és az MNB mellett a nemzetközi szervezetek, a potenciális hitelnyújtók is megkérdőjelezik. Azokban a hetekben a befektetők figyelmét az köti majd le, hogy a kormány mennyit hajlandó engedni a vitás ügyekben (mint a tranzakciós illeték), s a megváltozott helyzethez hogy igazítja hozzá a költségvetés számait.

A kabinet október végéig meg akar állapodni a hitelről, de előtte egy hónappal már el akarja fogadtatni a költségvetést. A valutaalap és a bizottság bizonyára annak örülne jobban, ha ez fordítva történne. Ha a kormány hajlik erre, az támaszt adhat a forintnak. Ha ellenáll, az kihúzhatja a sámlit a forint alól. Emiatt a kivitelben érdekelt cégek nem fognak lázadozni, viszont a devizaadósság-állomány forintban kifejezett értéke tovább emelkedne, rontva a kabinet által a hiány mellett leginkább figyelt mutatót.

Becsüljük meg az előttünk álló hetek ígérte nyugalmat, mert nagyon úgy néz ki, hogy hangos csatazajjal fog beköszönteni az indián nyár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.